10 оживели ужасии в стил Хелоуин

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 октомври 2018 в 00:00 10586 0

Кредит Pinterest

Хелоуин е най-отвратителното време на годината, за което хората разказват призрачни истории за върколаци, черни котки, зомбита и вампири.

Някои от тези страховити истории са прескочили от царството на митичното в реалния живот - има хора, които се чувстват така, сякаш са се трансформирали във вълци, има човек, който не само пие собствената си кръв, но и кръвта на напълно непознати, и още кошмарни случаи.

Вижте науката зад тези 10 истински ужасии, които понякога надминават фантазиите на Хелоуин.

Трансформация във върколак

Pinterest

Ликантропията или превръщането на хора във върколаци е често срещана част от филмите на ужасите. Повечето хора знаят, тази трансформация е фантастична, но това не е така за пациентите с клинична ликантропия, илюзионно състояние, което кара човекът да вярва, че това се случва наистина.

От 1850 г. е имало 13 случая на ликантропия, според изследователска статия от 2014 г. в списание History of Psychiatry (История на психиатрията). "Клинична" се използва, за да се подчертае, че не означава действителната ликантропия или преобразяване физически във вълк. Състоянието обикновено се появява при хора, диагностицирани с шизофрения, психотична депресия или биполярно разстройство, съгласно изследването.

В първия случай от 1852 г. е документирано, че един французин е бил убеден, че е станал вълк. За да докаже това мъжът разделял устните си с пръсти, за да покаже, според него вълчите си зъби и се оплаква, че има лапи и тяло, покрито с дълга козина. Той казва, че иска да яде само сурово месо, но когато му дават, отказва, тъй като не е достатъчно лош".

Сънна парализа

Кошмарът, от Хенри Фюсли (1781) се смята, че е една от класическите картини на сънната парализа, като халюцонация на демонично присъствие. Wikimedia Commons

Представете си, че виждате чудовище, но не сте в състояние да помръднете, събуждайки се от дълбок сън. Тази страшна сцена може да бъде реалност за хората със сънна парализа, което също е халюцинация. 

Сънната парализа се случва, когато човек се събуди по време на етап на съня, наречен бързо движение на очите (REM), когато обикновено се сънува, но се чувства парализиран. Тази невъзможност за движение може да е адаптация, която предпазва хората да не се движат по време на сън.

Но не е ясно защо доста хора в състояние на сънна парализа, освен това имат и халюцинират. Според една хипотеза мозъкът се опитва да придаде смисъл на парализата и проектира изображение на собственото тяло на човека върху халюцинация, се казва в статия от 2014 г. в списание Medical Hypotheses.

Реалният живот на вампир

Снимка: Horrorpedia

След преживява няколко травматични събития човек от Турция започва да пие кръв, точно като митичния вампир.

Мъжът започнал сам да се порязва и да пие собствената си кръв. Но скоро нуждата му го кара да напада други хора с остри предмети, за да може да пие кръвта им.

Лекарите диагностицират мъжът с дисоциативно разстройство на идентичността (по-известно като раздвоение на личността), посттравматично стресово разстройство, хронична депресия и злоупотреба с алкохол, съобщава по-рано на Live Science.

Tумор със зъби

New England Journal of Medicine/Massachusetts Medical Society

Някои Хелоуински чудовища имат зъби на неочаквани места. Това ужасяващо състояние се превърна в реалност за 4-месечно бебе в Мериленд, в чиито мозък израснаха няколко зъба.

Детето има тумор, известен като краниофарингиом, който е нараснал до размера на топка за голф. Лекарите го отстраняват успешно чрез операция.

На други тумори, известни като тератоми, също растат зъби. Но това е първият описан случай на краниофарингиом със зъби, казват лекарите.

"Зомби" епидемия

"Зомби" епидемия избухна в квартал на Ню Йорк, след като хората там са започнали да приемат вид синтетична марихуана, известен като AK-47 24 Karat Gold.

Хората, които са приели от наркотика са изработени зомбиподобни симптоми, включително удължаване на времето за отговор на въпроса и безучастно вторачване в пространството, обясни Рой Герона (Roy Gerona), клиничен химик в Университета на Калифорния в Сан Франциско, който е проучил дрогата.

Синтетичната марихуана може да бъде опасна, понякога причинява припадъци и увреждане на бъбреците, разказва Жирона. Но в този случай, дрогата предизвиква депресивни симптоми, и хората приличат на "зомбита"

Кървава пот

Снимка: CMAJ

Една 21-годишна жена от Италия отделя кървава пот и нейния случай озадачава лекарите. 

Жената обяснява, че през последните три години периодично се отделя кръв от лицето и дланите й, въпреки че не е имала никакви порязвания. Тези епизоди продължават между 1 и 5 минути.

Исторически документи от преди стотици години показват, че това състояние не е нещо ново, но защо се случват не е ясно. Възможно е повишено налягане в кръвоносните съдове да предизвиква свиване на кръвоносните клетки, за да изтекат в каналите на потните жлези, но е трудно да се каже със сигурност, предполагат специалистите.

Ужасяващи халюцинации

След като 67-годишна жена разказа на семейството си, че вижда странно изглеждащи лица, кръжащи около нея, загрижените й роднини помолват свещеник да извърши екзорсизъм. 

Но жената не е преследвана от демони. По-скоро тя има синдром на Шарл Боне, състояние, при което човек с намалено зрение вижда сложни халюцинации.

Жената има макулна дегенерация, което означава, че централната част в тъканта на ретината в очите й се влошава. Понякога, когато мозъкът не получава достатъчно информация от сетивата, като зрението, той измисля свои изображения, което може да доведе до зрителни халюцинации, обяснява д-р Бхарат Кумар (Bharat Kumar), специалист по вътрешна медицина от Университета в Кентъки, който лекува жената.

Прилепи-вампири

Снимка: PestWiki

Един човек в Бразилия бе ухапан от прилеп вампир и е починал от бяс.

Прилепите-вампири обикновено не нападат хората, но един вид прилеп (Diphylla ecaudata) го прави, според ново изследване.

Бясът е болест, която може да бъде спряна, ако е установена и се лекува достатъчно рано. Но този човек не е получил лечение навреме

Зомби бръмбари

Снимка: Dr. Don Steinkraus/Professor of Entomology/University of Arkansas

Зловещи гъбички превръщат бръмбари в истински зомбита, които могат да се движат, след като са починали. 

Вид северноамерикански бръмбари (Chauliognathus pensylvanicus) живеят и се хранят от цветята. Там намират и своят край. Когато биват заразени от гъбичките Eryniopsis lampyridarum, бръмбарите забиват челюсти в някое цвете и скоро след това умират.

Часове по-късно, все още захванати за цветята, крилата на мъртвите бръмбари се разтварят сякаш се готвят за полет. По този начин те привличат мъжкари - живи мъжкари, които се съвокупляват с превърнатите в зомбита женски.

Това, според учените, засилва вероятността от зараза с гъбичките. Драматичната смърт на заразените бръмбари става точно по местата, където останалите здрави бръмбари се хранят и търсят партньори за размножаване, обяснява New scientist.

Доналд Стнийнкрос (Donald Steinkraus) от Университета в Арканзас във Файетвил и неговият екип проучват 446 живи и мъртви бръмбари с признаци на зараза с гъбички. За около 20% от тях те установяват, че са преносители на гъбичките, като за повечето се приема, че са заемали еднаква поза. Те се захващат силно към цветята като използват само челюстите си, а краката им висят във въздуха.

Странно, но крилата им се разтварят само 15 до 22 часа след смъртта на бръмбара.

Котките ни тласкат към самоубийство

Снимка: Pixabay

Черните котки са един от символите на Хелоуин. Но изследванията показват, че паразит, носен от всички видове котки (не само черните) е свързан с опитите за самоубийство при жените. 

Жени, без предварителни прояви на психично заболяване, заразени с котешкия паразит Toxoplasma Gondii, са 1,5 пъти по-вероятно да направят опит за самоубийство, отколкото жените, които не са заразени с паразита, се казва в проучване от 2012 г., публикувано в списание Archives of General Psychiatry.

Не е ясно защо Т. Gondii води до повече опити за самоубийство, но според учените котешкият паразит също така се заиграва с нашите емоции и причинява много полово-специфични ефекти върху личността ни. Носителите на паразита показват трайни промени в личността, които са малки, но статистически значими.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !