Ембрионът на 6 седмици няма сърце

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 май 2019 в 11:46 42087 0

В червената рамка ембрионът е на 37-42 дена и още няма развито сърце.

През последните няколко години шест американски щата - Кентъки, Мисисипи, Охайо, Джорджия, Айова и Северна Дакота - приеха закони, които определят сърдечния ритъм като условен „показател за живот" или момента, в който може да бъде открит „сърдечен ритъм на ембриона“, след който е забранен аборта след шестата седмица след забременяването. Още четири щата имат подобни законопроекти. Най-драконовски намерения има Сенатът на Алабама, който гласува законопроект, който ако стане закон, ще направи извършването на аборт престъпление, наказуемо с до 99 години затвор.

Този критерий на „сърдечния ритъм”, наречен на английски „heartbeat bills”, все по-често се използва от активистите срещу абортите, но има ли някакво научно основание?

Акушер-гинеколозите казват, че терминът „сърдечен ритъм на ембриона” е подвеждащ и че това научно недоразумение може да допринесе за негативно обществено мнение за абортите. Защото въпреки че могат да бъдат открити пулсиращи клетки в ембрионите още на шестата седмица, този ритъм - откриван от лекарите чрез ултразвук - не може да бъде наречен „сърдечен ритъм“, защото ембрионите нямат на този етап сърца.

Законите срещу абортите използват сърдечната дейност на ембриона като маркер на "нероден човешки индивид",  определящ момента, когато започва жизнената дейност.

Да, вярно е, че откриването на сърдечния ритъм е маркер за здрава бременност и добър знак, че тя ще продължи и ако всичко е наред, това ще доведе до раждането на живо бебе.

Разликата между „кардио активност” и „сърдечна дейност” може да изглежда минимална, но лекарите твърдят друго. На този етап това, което лекарите могат да открият, е по същество комуникация между група клетки, които в крайна сметка ще станат сърдечни.

Тази ранна активност, която откриват ултразвуците, не е сърдечен пулс.

Но първо трябва да се уточни употребата на израза „нероден човешки индивид” - тази част от дебата за абортите зависи от това дали смятате, че частично организиран сбор клетки с размер 3 до 4 милиметра, е човешки индивид или не. Това зависи и от това дали смятате, че правителството или лицето, в което пребивават тези клетки, трябва да вземат решение за съществуването на този сбор от клетки.

Тук стои и въпросът какво всъщност е „сърцето“. „На шест седмици ембрионът образува това, което в крайна сметка ще се развие в зрели системи. Има незряла неврологична система, има и много незряла сърдечно-съдова система“, коментира Дженифър Кернс (Jennifer Kerns), преподавател в Университета на Калифорния, Сан Франциско, и директор на отдела за научни изследвания в акушерството и гинекологията в болницата в Сан Франциско.

"От много ранен етап различните клетки са програмирани да правят различни неща в това, което в крайна сметка ще стане напълно функциониращо човешко тяло". Ритъмът, посочен в забраните за аборт на шестата седмица, обяснява Кернс, „идва от група клетки с електрическа активност. Ние по никакъв начин не говорим за каквато и да е сърдечно-съдова система”.

„Това, което може да се открие на или около шест седмици, може по-точно да се нарече "кардио активност", обяснява Робин Шиклер (Robyn Schickler), преподавател и сътрудник в „Лекари за репродуктивно здраве" (Physicians for Reproductive Health).

Лекарите използват термина "сърдечен ритъм на ембриона", за да окуражат пациентките с желана бременност, че развитието на плода протича както трябва, обяснява Сара Хорват. 

Това, че нещата изглеждат добре, не е еквивалентно, че плодът е жизнеспособен - пациентките може и се случва да преживеят спонтанен аборт, мъртво раждане или други проблеми, свързани с развитието, въпреки че са видели това трептене на ултразвука. За жена, която желае да е бременна, това е просто добър знак.

Наличието на определен сърдечен ритъм в малката незряла топка от клетки в този начален стадий от развитието, със сигурност не е достатъчно, за да се поддържа нейната жизнеспособност. "Това само помага да се насърчи развитието на организирана кръвоносна система и кръвоносната система - предпоставка за бъдеща жизнеспособност, но не в достатъчна степен", отбелязва Джанет Росант (Janet Rossant), старши учен и ръководител на отдела за научни изследвания в детската болницата в Торонто.

„Използването на думата „сърцебиене” тук е умишлено погрешна", отбелязва Кернс. "Фразата "сърдечен ритъм" играе върху емоциите на хората ... и всъщност ефективно забранява абортите на много жени в етап, в който дори не знаят, че са бременни от шест седмици."

Въпреки това много щатски закони използват шестседмичен срок и ембионалната кардио активност като основа за разработване на политики. "Мисля, че има умишлено объркване на понятията в законодателството, за да се опитат да намесят науката, или поне научния език", смята Хорват. "Тези забрани са просто произволно избрани моменти по време на бременността, които се използват, за да се обоснове пълната забрана за абортите."

Плакати от протест срещу най-рестриктния закон за абортите в САЩ, приет от щата Алабама. Скрийншот от видео на France 24.

Този вид хлъзгав език и фалшива наука имат последствия. Това е опит за вкарване на фалшиви научни аргументи в един труден етичен въпрос, който би отворил възможността за сериозни рискове за здравето на бременните жени. Някои от разглежданите закони не признават възможността за спонтанен аборт след откриване на кардио активност на ембриона, което означава, че жените, които имат спонтанен аборт, може да бъдат подложени на наказателно преследване, което да ги възпре да търсят необходимото пренатално медицинско обслужване.

Популяризирането на „сърдечния ритъм“ като термин е част от усилията на консерваторите да се предложи нов, много по-ранен стандарт на жизнеспособност, термин, използван за описание на момента, в който плодът има добър шанс за оцеляване извън утробата с максимална медицинска намеса, коментира Кернс. Твърдението, че шестседмичен ембрион е жизнеспособен, просто не е вярно. Въпреки че не съществува консенсус за времето, когато плодът се смята за жизнеспособен, повечето лекари смятат, че това е не по-рано от 24 седмици.

"Ние сме сигурни, че когато се забрани аборта, майчината смъртност ще се увеличи", подчертава Кернс. „Освен това забраната маргинализира бедните жени и жените от малцинствата, които най-често не могат да стигнат до аборт чрез държавните клинични пътеки и не разполагат с финанси". 

Източник:

Embryos Don’t Have Hearts, The CUT

'HEARTBEAT' BILLS GET THE SCIENCE OF FETAL HEARTBEATS ALL WRONG, Wired

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !