Как да оцелеем, ако ледът под нас пропадне (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 януари 2019 в 00:00 6555 0

Кредит molbuk.ua

Много неприятно е да се счупи ледът под краката ви, докато се разхождате по замръзнало езеро и да паднете в дупката, независимо колко сте закален, това е голям риск, особено през сурова зима. 

Един сравнително прост метод да се спасите сами в две стъпки от тежката ситуация препоръчва Университетът ReWild.

Какво се случва с човешкото тяло, когато попадне внезапно в ледена вода

Ако попаднете в ледената вода, физиологичният отговор на вашето тяло е "шок от студената вода", който е водещата причина за смъртността при такива случаи. Шокът причинява рязко увеличаване на честотата на дишането, сърдечната честота и кръвното налягане, което може да предизвика вентрикуларна фибрилация и сърдечен арест, наричан още внезапна сърдечна смърт.

Как да смекчите тази реакция

Първото нещо, което трябва да направите, е да се опитате да смекчите тази шокова реакция. Това може да ви спечели ценни моменти, които да ви позволят да мислите ясно и да действате рационално. Опитайте се да не се паникьосвате, защото това ще ускори сърдечния ви ритъм, кръвното налягане и т.н., което изостря и реакцията на студения шок. Най-добре е да се отпуснете бързо, това ще ви помогне да останете спокойни.

Разперете ръцете и краката си настрани, за да забавите потъването си и да се предпазите от пропадане под леда. Естествената реакция на организма е да се опитате да си поемете дъх, но така може да погълнете вода. Дори да успеете да задържите главата си над водата, автоматичната ви реакция все пак вероятно ще ви накара да поемете дълбоко въздух. Много хора се борят с това в панически ситуации и чувстват, че не могат да поемат въздуха, от който се нуждаят, за да дишат. Това може да звучи глупаво, но е истина - повечето хора забравят първо да издишат. Бавното издишване през устата ще ви успокои.

Протегнете и поставете ръцете си на леда и отделете поне минута, за да успоките дишането.

Това е първата стъпка към оцеляването. Сега сте в най-добрата възможна позиция, психически и физически, за да можете да предприемете следващата стъпка - да се измъкнете от водата.

Как да се измъкнете от водата

Колкото по-дълго сте във водата, толкова по-голяма е вероятността да получите хипотермия и удавяне.

Сега трябва да действате, преди вашите мускули да са станали безполезни - след час хипотермията може да ви убие.

Ако се опитате да измъкнете през дупката, издърпайки тежестта на тялото си - с подгизналото облекло и всичко по вас - върху леда, който вече се оказа достатъчно тънък, за да се счупи от тежестта ви, може отново да пропаднете. В тази ситуация е по-добре да се използва силата на краката, отколкото да се разчита на мускулите на ръцете.

Първо, вдигнете краката си и ги протегнете назад (използвайте задника си, за да повдигнете долната част на тялото), така че да плувате по корем, успоредно на повърхността на водата.

Ако имате на краката си ски или снегоходки, или дори ботуши, които ви пречат да направите това, ги изритайте. Това може да спаси живота ви.

Първо ритнете с крака леко, за да се избутате леко напред по леда, за да се придвижите хоризонтално по водата и да се окажете по корем върху леда.

Не се изправяйте!

Облекчението, че сте се измъкнали от водата може да съсипе досегашните ви усилия и да ви накара да пожелаете да застанете прави, но тънкият лед може да се счупи отново и пак да пропаднете. Вместо това разпределете теглото си на възможно най-голяма повърхност,  като останете легнали.

Изпълзете до мястото, където последно сте били и ледът е бил достатъчно дебел, за да издържи теглото ви, бавно застанете на четири крака и ако е безопасно, изправете се и се върнете по стъпките си до брега - това е важно, за да не попаднете отново на тънък лед на друго място. Придържайте се към маршрута, който познавате, за да не се повтори същото.

И накрая възможно най-бързо отидете да се изсушите и да се стоплите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !