Как да разберем дали имунната ни система е слаба или силна

Ваня Милева Последна промяна на 02 февруари 2023 в 00:01 1688 0

Кредит Pexels, Public Domain Certification

Новите кръвни тестове могат да покажат дали имунната ви система е в добра форма, като изследват баланса на различните имунни клетки, но може да има и по-прост начин за оценка на имунното ви здраве.

Например проследяването на броя и тежестта на заболяванията годишно може да е добър показател за състоянието на имунната система.

Сега една развиваща се област на имунологията се опитва да даде оценка на имунната система с тестове, като идеята е това да помогне на хората да предотвратят проблемите и да ги мотивира да променят начина си на живот, за да избегнат влошаване на здравето си.

За да разберем колко здрава е имунната ни система, а и да я подобрим, първо е полезно да разберем какво всъщност прави тя.

Представете си я като своя вътрешна армия, в която различните части се координират, за да елиминират вражеските нашественици, като същевременно избягват съпътстващи щети върху собствените си тъкани и постоянно се адаптират към нови опасности.

Имунната система

Вродена имунна система

Това е първата линия на защита на организма срещу патогени. Тя реагира бързо на общите заплахи и може да прави разлика между различните класове патогени, за да набере най-ефективната форма на адаптивен имунен отговор за тяхното елиминиране.

Адаптивна имунна система

Тази система се активира в отговор на специфични патогени. Тя формира имунологична памет за заплахите, с които сме се сблъсквали, като подобрява бъдещите ни имунни реакции.

Т-клетките

Част от адаптивната имунна система, Т-клетките атакуват нахлуващи патогени и заразени клетки. Те могат да действат като "помощни клетки", като подпомагат В-клетките да произвеждат антитела.

В-клетките

Те участват както във вродената, така и в адаптивната имунна система и са отговорни за посредничеството при производството на антитела срещу специфични патогени.

Естествени клетки-убийци

Тези клетки на вродената имунна система осигуряват бърз отговор на вируси и други патогени. Те могат да убиват клетки при липса на антитела.

Неутрофили

Тези клетки се придвижват до мястото на инфекцията, където унищожават бактериите или вирусите, като ги поглъщат и освобождават ензими, които ги убиват.

Моноцити

Тези големи бели кръвни клетки се придвижват до мястото на нараняване или инфекция и се превръщат в макрофаги или дендритни клетки. Макрофагите обграждат чуждия материал и го поглъщат, убиват или отстраняват. Дендритните клетки засилват имунния отговор, като представят антигени на повърхността си на Т-клетките.

Антиген

Молекула от чужд материал например вирус или поленово зърно, която се свързва със специфично антитяло или Т-клетка.

Антитяло

Тези у-образни протеини разпознават специфични антигени върху чужди обекти и се свързват с тях. По този начин нежеланият обект се маркира за атака от останалите части на имунната система. Антителата могат също така директно да неутрализират чуждия материал.

Подобно на истинската армия, имунната система също може да изпадне в хаос, като някои бойни единици да не се справят достатъчно добре, а други да се разбягат. Това може да доведе до сериозни заболявания.

И така, как да разберем дали армията ни се справя по най-добрия начин? Нека започнем с разглеждането на различните компоненти. Първата линия на защита идва от вродените имунни клетки като макрофагите, които поглъщат бактерии и освобождават химични вещества, които предизвикват възпаление, правейки клетките по-малко гостоприемни за патогените.

След като заплахата бъде установена, се задейства втората линия на защита, наречена адаптивна имунна система, която разполага с по-специализирани инструменти. В-клетките например образуват антитела, които се свързват с нежелания пришълец и го обезвреждат. Междувременно Т-клетките включват клетки-убийци, които атакуват заразените клетки, както и помощни клетки, които координират дейността на другите имунни клетки и подпомагат В-клетките в производството на антитела. На разположение са и регулаторни Т-клетки, които прекратяват битката, когато заплахата отмине, за да може организмът да се възстанови от уврежданията.

Нашите биологични воини се крият в цялото ни тяло.

"Те се намират в лигавицата на дихателните пътища, храносмилателния тракт и кожата ни - навсякъде, където могат да попаднат неща, които могат да влошат състоянието на организма", обяснява Джена Мачиочи (Jenna Macciochi), имунолог от университета в Съсекс, Великобритания.

Те се подпомагат и от микроорганизмите в организма, съставящи микробиома му.

"Често смятаме, че микробиомът е свързан с червата, но микробиотата живее навсякъде в тялото ни", обяснява Мачиочи.

Когато сме във върхово здраве, тези различни компоненти са перфектно балансирани - но има начини нещата да се объркат. Възможно е да липсват полезни микроби, които защитават храносмилателната система, което означава, че ставаме по-податливи на чревни инфекции. Лошата диета или стресът могат да накарат организма да произвежда по-бавно от правилните имунни клетки за борба с инфекциите, а след като се възстанови, може да загуби клетките, които "помнят" патогена, ако отново бъде изложен на въздействието му. Тъй като имунната система може също така да открива и отстранява тумори, недостатъчната ѝ активност може да направи тялото по-податливо на рак.

Други проблеми възникват от свръхактивност на имунната система, когато тя започва да действа с непропорционална сила, което я кара да вреди на организма. Например имунната система може да стане свръхчувствителна към чужди тела, като например полени, които не представляват реална заплаха, което води до алергии. Или може да започне да атакува собствените си органи, което води до автоимунни заболявания. Дори приглушената имунна активност за дълги периоди от време, като например слабо възпаление, може да бъде вредна и се смята, че допринася за всичко - от сърдечносъдови заболявания до депресия.

Традиционно съществуват някои основни начини за оценка на здравето на имунната система - включително например измерване на нивата на възпалителните молекули и броя на имунните клетки в кръвта. Напоследък обаче показателите ни се усъвършенстват, като се обръща по-голямо внимание на изследването на точния баланс на различните компоненти на имунната система.

Изображение със суперрезолюция на група Т-клетки-убийци (зелено и червено), обграждащи ракова клетка (синьо, в центъра). Когато Т-клетка-убиец влезе в контакт с целева клетка, тя се прикрепя и се разпространява върху опасната цел. След това клетката-убиец използва специални химични вещества, разположени във везикули (червено), за да нанесе смъртоносния удар. Поради това това събитие е наречено "целувката на смъртта". След като целевата клетка бъде убита, Т-клетките убийци продължават да търсят следващата жертва. Кредит: Alex Ritter, Jennifer Lippincott Schwartz и Gillian Griffiths, National Institutes of Health

Екипът на Сунил Ахуджа (Sunil Ahuja) от Здравния научен център на Тексаския университет например е разработил начин за класифициране на "имунния клас" на хората въз основа на относителните нива на различните Т-клетки.

Според тяхната класификация хората с по-висок от средния брой помощни Т-клетки, съчетани с по-ниски нива на клетките-убийци, имат най-висок имунен клас. Екипът е показал, че хората с имунна степен I често имат много по-добри резултати, когато се сблъскат с патоген, като смъртността при тях намалява с 88% в сравнение с хората с по-ниска степен след инфекция с ковид-19 например.

Важно е да се отбележи, че степента на имунитета на екипа се оказва по-добър прогностичен фактор за реакцията при ковид-19, отколкото само възрастта, което означава, че в бъдеще този вид мярка може да помогне за по-точното идентифициране на високорисковите лица.

"Дори да сте на 80 години и да имате висока имунна оценка, ще се справите много по-добре от някой много по-млад с ниска имунна оценка", отбелязва Ахуджа.

Може да се наложи да изчакате известно време, преди вашият лекар да може да оцени здравето ви с такава прецизност, но можете да получите добра представа за състоянието на имунната си система без никакви тестове.

Като общо правило Мачиочи посочва, че средностатистическият човек трябва да очаква да има едно или две леки заболявания годишно. Ако обикновено се разболявате много по-често и ако тези инфекции продължават много по-дълго и са по-тежки от тези на хората около вас, това може да е знак, че едно или повече от звената във вашата имунна армия не функционират както трябва. И мож да е необходимо да подпомогнете имунитета си с подходяща диета и начин на живот.

Справка: Immunologic resilience and COVID-19 survival advantage
Grace C. Lee, Sunil K. Ahuja et al;
J Allergy Clin Immunol. 2021 Nov; 148(5): 1176–1191.
Published online 2021 Sep 8. doi: 10.1016/j.jaci.2021.08.021, PMCID: PMC8425719, PMID: 34508765

Източник: How to tell if your immune system is weak or strong,  New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !