Пет здравословни навика могат да добавят повече от 10 години към живота ви

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 май 2018 в 00:00 12960 0

Кредит Pexels

Поддържането на здравословен начин на живот, включително здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене, може да удължи продължителността на живота средно с 14 години за жените и малко над 12 години за мъжете,  според ново проучване, публикувано в списание Circulation на Американската асоциация за сърдечно-съдови заболявания.

Сърдечните заболявания и инсултът са главните причини за преждевременната смърт и изследователите посочват, че здравните системи трябва да се съсредоточат вече не толкова върху откриването на нови лекарства и контролиране на болестите, а да поставят по-силен акцент върху превенцията, която би могла да увеличи продължителността на живота на пациентите.

За да се оцени количествено ефекта на превенцията, изследователите анализират данните от две големи текущи кохортни проучвания, които включват информация за храненето, начина на живот и медицинска информация за хиляди възрастни - проучването за здравето на медицинските сестри и последващото проучване на специалистите в областта на здравеопазването. Тези данни са комбинирани с данни от националното проучване за здравето и храненето (NHANES), както и данни за смъртността от центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), за да се оцени влиянието на факторите на начина на живот върху очакваната продължителност на живота на населението на САЩ. По-конкретно, те разгледат как пет вида поведения повлияват на дълголетието на даден човек:

  1. да не пушат,
  2. да пият умерено,
  3. да ядат здравословна диета (диетата е с най-високите 40% от всяка кохорта),
  4. редовно да тренират (30 или повече минути на ден умерена до енергична активност)
  5. поддържат здравословно телесно тегло 

В течение на почти 34 и 27 години проследяване на жените и мъжете съответно са регистрирани 42 167 смъртни случая, от които 13 953 са причинени от рак и други 10 689 са причинени от сърдечно-съдови заболявания. Следвайки петте начина на живот, значително се подобрява дълголетието както за мъжете, така и за жените.

Снимка: Pexels

Други забележителни констатации от проучването са:

В сравнение с хората, които не са следвали нито един от петте здравословни навика, тези, които са следвали всичките пет, имат със 74% по-малко смъртни случая по време на периода на проследяване и с 82 % е по-малко вероятно да умрат от сърдечно-съдови заболявания и със 65 % е по-малко вероятно да умрат от рак.

Съществува пряка връзка между индивидуалното поведение и намаления риск от преждевременна смърт, като комбинацията от петте навика показва най-голяма защита.

Снимка: Pexels

Сред петте фактора, спазването на здравословна диета е най-важният.

Професор Уолтър Уилет (Walter Willett), епидемиолог и експерт по хранене в Харвардския университет отбелязва, че преминаването към здравословна, повече растителна храна, но не непременно напълно веганна, по негови оценки намалява с около една трета преждевременните  смъртни случаи.

Заслужава да се отбележи, че в коментарите си Уилет не използват думата "вегетарианска", а по-скоро посочва "здравословна" и "по-растителна диета".

"Не споменах за вегетарианска по няколко причини", пояснява Уиллет пред IFLScience. "Първо, въпросът с какво подменямв е важен; ако заменим червено месо с подсладени напитки, рафинирано нишесте и захар, вероятно няма да сме по-добре и може би ще бъдем още по-зле.

"Но ако го заменим с ядки, боб, соя и пълнозърнести храни, ще имаме по-ниски рискове от сърдечни заболявания, диабет и обща смъртност", отбелязва професорът.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !