Рекорден брой заболели от Eбола за един ден в Демократична република Конго

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 03 май 2019 в 11:09 4742 0

Кредит: WHO
Кредит: WHO

Броят на заболелите от Ебола в Демократична република Конго нараства бързо, достигайки до рекордните 27 потвърдени случая в рамките на един ден, по данни на здравното министерство на страната.

Последните данни на СЗО включват 1 400 потвърдени случая на заболяването, включително 891 смъртни случая, повече измежду жени и деца. Повишението в заболяваемостта може да не се дължи на по-бързо разпространение, а на по-добри възможности за местните лекари да преброят точно случаите на болните в региони, които преди са били недостъпни по различни причини. 

"Повишението в броя на новите случаи в Демократична република Конго остава страшно обезпокоително," съобщават от СЗО в доклада си. "С честите трудности да се достигнат определени райони, разрушения, предизвикани от спорадични актове на насилие от въоръжени групи и ограничени ресурси за здравеопазване, тази епидемия от ебола се случва в едни от най-трудните обстоятелства, с които СЗО някога се е сблъсквала."

Епидемията от ебола избухна през август 2018г. и здравните работници изпитват трудности да я ограничат заради липсата на здравна инфраструктура, недоверието към тях от страна на засегнатите общества и атаките на насилие в региона. 

Общо 33 здравни работници също са починали, включително и епидемиологът от СЗО Ричард Музоко (Richard Mouzoko), който беше убит при въоръжена атака над клиника в Бутембо на 19 април. Конфликтите са постоянни от десетилетия в региона с около 70 въоръжени групи, съперничещи си за контрола над мините в региона.

Потвърдени и вероятни случаи на Ебола по региони и по седмици. Данни към 30 април 2019г. Кредит: WHO

Докато епидемията продължава, здравните работници и клиниките са се превърнали в честа цел на атаки и насилие. Две клиники бяха бомбардирани миналия февруари, а от организацията Лекари без граници временно изтеглиха доброволците си извън региона, за да ги предпазят. 

След смъртта на Музоко, някои от дейностите на СЗО са спрени, но ваксинациите и разследването на случаите са подновени, според Директора на СЗО„ Тедрос Аданом Гебрейзус (Tedros Adhanom Ghebreyesus).

Източник: New scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !