За колективният имунитет или "нали вашите деца са имунизирани?"

Ваня Милева Последна промяна на 04 февруари 2015 в 11:16 17312 20

Бях решила да прекратя рубриката за ваксините, защото противопоставянето между противници и защитници е стигнало фаза, в която никакви разумни доводи не пробиват предварително заетата позиция. Като тази позиция е приета от чисто емоционални подбуди, на ниво инстинкти, в която здравият разум няма никаква роля. След статията "Първо емоционално решаваме в какво да вярваме, а после го обвиваме в рационална форма", където става ясно от изследването на проф. Дан Кахан, че за хората е без никакво значение колко факти или разумни доводи им се предоставят, след като са приели "със сърцето си" в какво да вярват.

В момента противопоставянето е на ниво футболни агитки като всеки отбор не приема нищо, което е в разрез на предварително приетата позиция. Четат се само заглавията за да се определи статията от "нашите" ли е, но въпреки това, надеждата, че може някой факт или довод да пробие стената на яростното и глухо отрицание не ме напуска окончателно.  

Така днес съм решила да се опитам да изясня един аспект от имунизациите, който не се разбира докрай и от едната, и от другата страна.

Често родители, противници на ваксините възразяват: "Не разбирам какво притеснява родителите на ваксинираните деца да учат с неваксинирани. Нали ваксината дава имунитет, какво ги притеснява?" , а някои от защитниците на имунизациите казват: "Оставете ги - естественият отбор ще си каже думата".

На пръв поглед е така, но ако се пренебрегне едно явление, което се нарича:

Колективен имунитет

Ваксинираните хора защитават не само себе си, но по този начин предотвратяват разпространението на заразните болести и сред останалите членове на обществото.

Ваксините защитават индиректно и неваксинираните. Тази колективна защита на неимунизираните хора се нарича „колективен имунитет”.

Ако живеем в общество, в което никой не е имунизиран, например, ако всички постъпим безотговорно както ни съветват активистите срещу ваксините, заразите ще се разпространяват безпрепятствено сред повечето хора.

Когато критична част от една общност е имунизирана срещу заразна болест, повечето членове на общността са защитени срещу това заболяване, тъй като има малка възможност за възникване на огнище. Дори и тези, за които са противопоказни някои ваксини, като например бебета, бременни жени или лица с , получават някаква защита, защото разпространението на заразни болести се ограничава. Това състояние е известно като "колективен имунитет".

Необходимо е имунизираната част от населението да достигне някаква критична маса, за да се задейства механизмът на колективния имунитет. Схемата долу показва случая, когато някои членове на общността са имунизирани, но броят им не е достатъчен, за да създаде колективен имунитет.

На следващата схема, критична част от населението е имунизирана, защитени са повечето членове на населението. Имунизацията на голям процент от общността създава колективен имунитет, защото ваксинираните индивиди осигуряват своеобразна индиректна защита за останалите застрашени хора  – и тези, които имат отслабена имунна система (възрастни хора, хора със заболявания, увреждащи имунната система), и тези, които не са ваксинирани (или са отказали да го направят). В резултат на това ще се заразяват по-малко хора, а тези, които са заразоносители, няма да предадат болестта на другите, защото са ваксинирани.

Тази критична стойност на имунизационното покритие, необходимо за постигане на колективен имунитет при различните инфекциозни болести е различна като за едра шарка, дифтерия, полиомиелит, рубеола, заушка е 80-85%, а за коклюш, морбили - 90-95% , т.е. средно може да приемем около 90%.

Хора, носители на заразни болести, биха могли да дойдат от страни с ниско ниво на имунизация. Например, заради дълго продължилия конфликт в Сирия, имунизация срещу детски паралич срещу тази болест там почти не се прави и във връзка с увеличаващия се поток бежанци от там опастността е съвсем реална.

Някои епидемии са директно свързани с кампаниите срещу ваксините. "Актуални примери за това са завръщането на коклюша в Европа след спирането на имунизацията с ДТК ваксина през 80-те години (Великобритания, Италия и някои части на Германия), трансграничната епидемия от дифтерия в Русия и Североизточна Европа през 90-те (поради липса на реимунизация с ваксината) и различните епидемии от морбили в Европа през последните 10 години (Великобритания, Германия, Швейцария и др.)." се казва в бюлетин на Здравното министерство.

Няма две положения

Ако сте прочели внимателно интервюто тук с д-р Павлов, че сте наясно, че последиците от имунизирането не са като ключ с две ясни позиции - "защитен" - "незащитен". Въпреки, че ваксините ни защитават в огромна степен, тази степен резултат от много фактори - индивидуални и външни. Така дори един съвестно имунизирал се човек, не е напълно неуязвим, защото има малък процент хора, при които ваксините не сработват, имат слаба имунна система или ако инфекциозното число на причинителя е твърде високо.  Това означава, че доброволно изложилите се на риска от заболяване, заплашват и тези, които са взели разумно решение.

Отговорността и "насилието" на държавата

Специално за антиваксерите искам да подчертая, че не всички неваксинирани сами са избрали да не се ваксинират. Има цели групи хора, за които ваксините са противопоказни - алергични към основни или специфични съставки на ваксините, хора с някои заболяване на нервната система, имунодефицитни заболявания, бебета, които са твърде малки за някои ваксини, бременни жени, а също и хора, които са се ваксинирали, но защитата не е сработила.

Оставям на съвестта на тези, които оказват да се ваксинират, отговорността, че с действията си застрашават не само своя живот, но и живота на хора, които не са направили подобен на техния "информиран" избор. 

Относно "насилието", което упражнява държавата, правейки имунизирането задължително - точно така тя трябва да постъпва с всеки, които е заплаха за здравето и живота на другите.

Източници:

ВАКСИНИТЕ Най-ефикасната и надеждна медицинска намеса 

Community Immunity ("Herd Immunity") , Министерството на здравеопазването и социалните грижи на САЩ

Ваксини и имунизации, Министерството на здравеопазването

Препоръчвам следните статии на блогъри:

Зли ваксини или глупави родители

БГ Мама и антиваксърите

Ваксинации, антиваксинации…

Псевдонаука: съпротивата срещу ваксинацията

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.02 2015 в 14:20

Към Apx. Г-жо самия факт, че очевидно не разбирате същността на работата на имунната система и влиянието което могат да и окажат множество фактори, както и не разбирате същността на колективния имунитет е изключително показатело за всеки интелигентен човек(не псевдоинтелигенти със самочувствие като вас) че "просто една тъпа овца" в случая сте именно Вие.
Да Вие сте свободна да избирате, за съжаление. Проблема е че сте твърде тъпа за да Ви бъде давана подобна свобода. На никого не би му пукало, дори и на децата Ви когато порастнат(стига да не се разболеят от полиомиелит, поради липсата на ваксина) и осъзнаят що за идиотка сте, че сте против ваксините и вредите на себе си. Но вашата свобода на идиотщина може да навреди и на хората около вас.

10.02 2015 в 09:23

"Леля Цонка от бг мама" не я познавам :)

В интерес на истината- не посещавам изобщо този сайт за да се изказвам компетентно за настроенията и експертизите на контингента там, за разлика от вас, очевидно! ;)

Между другото... Ей-сега видях, че се спират детските надбавки за неваксинирани деца- какво грубо нарушение на човешките права на ДЕТЕТО! е това, давате ли си сметка??? Да нямаме избор, като прасетата и кравите във фермите, дали да ги ваксинират или не?!?

09.02 2015 в 11:16

Аз не съм лекар, но съм се сдобила с малкото знания, които имам по темата с четене. И то не на сайтове като БЛИЦ и производните му, а с четене на изследвания на лекари, които познават тази материя по-добре от леля Цонка от бг-мама.

07.02 2015 в 11:00

... Да не говорим колко по-скъпо е месото от не ваксинирани пилета и прасета и всеки би предпочел такова, нали? Каква е разликата с хората, замисляли ли сте се??

07.02 2015 в 10:35

Освен това... Ако имате дете- бийте му всичките налични ваксини и не само задължителните, ами и всички останали, защото ваксините са тоооолкова полезни за вас и вашите близки!... :)Защо да поемате излишни рискове?!? Само не знам дали ще намерите свободна седмица, че да ги вместите всичките в графика...

Не знам защо са ви трън в очите хората, които носят отговорност за себе си само. Вие нали сте взели всички мерки? Радвайте се и се ограничавайте да раздавате квалификации кой е срам и позор, и кой достоен за уважение. Човечеството не е оцеляло милиони години, защото е открило ваксините и никой животински вид не е изчезнал още, заради това че не е бил имунизиран! :) Колко сте смешен само... и колко ограничено мислене! :(

между другото... Това е всеобщ проблем на твърде развитите в определена област хора- загубват способността си да разсъждават обективно; превръщат се в коне с капаци, с други думи... Спасявайте се овреме от подобна участ! :)

А може и да правите пачка от ваксини, знам ли... Пробутвате ги на другите? Аз със сигурност нищо в брой не печеля от това, че не съм съгласна с поголовното ваксиниране.

07.02 2015 в 10:10

Говорех за алергиите, които самата ваксина причинява, защото не е доказано (и няма как да се докаже), че не причинява ;)

Тези специалисти, при които ме пращате, не са всезнаещи и всеможещи. Допитваме се до тях, колкото е необходимо... И добре, че не ги слушаме на 100%, че иначе да ми е спряла кърмата на втория месец! Ей, от такива като вас, ОБУЧЕНИ кадри...

Откъде това самочувствие... Отвратителни сте на моменти. Казах ви- знайте си мястото!!! То не е на Господ бог, само защото сте поучили малко повече за човешкото тяло.

06.02 2015 в 22:27

1. Има си доктори, с които се дискутират възможните вреди към конкретния човек, ако има някакви причини да не трябва да се бие ваксина, заради алергия към съставките или друга причина, не се бие ваксина. Ако човек не знае за алергия, да, напълни възможно е да се стигне до усложнение. Ама тия 99% откъде ги намерихте? Източник. Алергиите също така се менят, а и има различни по тежест. А сериозно ли ще ми обяснявате това за туберколозата? Че можели да ни подмине? А може и да не ни подмине. Това е ужасно заболяване. И очевидно не сте наясно, че превенцията е значително по-лесна и за предпочитане от лекуването на дадено заболяване, особено ако е от степента на туберколозата, което се разпространява бързо. Да се ваксинираш срещу лечими болести, които са избивали милиони, но в по-голямата си степен са били премахнати именно заради ваксините, не защото им е писнало да съществуват било глупост?

2. В случая не става за разнообразие от типа да имаме повече азиатци в популацията на България, а за инфекциозни заболявания с тежки последствия. Със сигурност чумата е принесла много за разнообразието и оцеляването на хората през Средновековието.

С този коментар доказахте, че не само сте абсолютно некомпетентна и идея си нямата за какво говорите, но и ако оставим общественото здраве в ръцете на вас и на мислещите като вас, човечеството ще се затрие, защото някой с интелекта на чиния студена супа е решил, че фактите бледнеят пред вярата, че те не са истински.

Срам и позор за човечеството сте.

06.02 2015 в 15:57

Дори да има неща, които са нещо като аксиома в тримерното пространство(!), ваксините със сигурност не са сред тях.

Ваксините създават риск за здравето, също както и не-биенето им. Кой е по-голям?... има си цяла математическа теория на вероятностите, която предлага поле за изява на кандидатите да спорят по въпроса научно.

Още две неща:

1. НИКОЙ не може да ГАРАНТИРА, че субстанциите във ваксините не отключват цяла плеяда реакции в организма, всъщност това е 99,99% сигурно, която трудно може да се предскаже до какви промени води във всеки отделен индивид. Когато лекуваш едно, обикновено разваляш баланса на тялото някъде другаде. АЛЕРГИИ!@!! Те са до живот. А туберкулозата може и да те подмине, да не говорим, че е лечима... Да се ваксинираш срещу лечими болести е... глупост.

2. Винаги е препоръчително да има разнообразие в популацията с оглед по-добрата й адаптация и оцеляване.

06.02 2015 в 12:06

Не, не всичко е относително. Ако ти отрежат главата, ще умреш. Ако си прережеш вените и не потърсиш медицинска помощ и кръвта ти изтече, ще умреш. Ако хвърлиш топка във въздуха, тя ще падне на земята. Ако не дишаш, ще умреш. Ако си бременна и родиш, то ще родиш човек, а не слонче.

Разбира се, напълно свободна сте да опитате всички тези неща, за да докажете, че са относителни. А ако наистина мислите, че нещата в света се подчиняват на това в какво вярвате, съветвам ви да се опитате да летите и да вярвате много силно, че няма да паднете на земята в момента, в който скочите от блока/дървото/избраното за целта място.

06.02 2015 в 08:42

... На лекарите тук препоръчвам да свикнат да приемат професията си по-холистично. Човекът е сложна система... Почти колкото отговорът на въпроса "колко прави две плюс две"...?

"Всичко е относително", е отговорът.