Защо вирусите влияят по-тежко на мъжете, отколкото на жените

Недялка Аценова Последна промяна на 08 януари 2017 в 09:00 11701 0

Кредит Тelegraph

Чудо на природата ли е мъжката грипна инфекция?

Някои вируси причиняват по-слаби симптоми при жени, отколкото при мъже, защото жените са по-способни да ги разпространяват.

Много инфекции причиняват по-сериозни заболявания при мъжете, отколкото при жените. Мъже, инфектирани с човешки папилома вирус са с пет пъти по-голяма вероятност да развият рак, отколкото жените. Такива, заразени с Епщайн-Бар, са с поне два пъти по-голяма вероятност да развият Ходжкиновата лимфома, отколкото жените.

Човешкият папилома вирус (ЧПВ) е от група вируси, които са изключително разпространени по света. Има повече от 100 типа човешки папилома вирус, от които поне 13 са причиняващи ракови заболявания и са известни като високо рискови. Вирусът се предава основно чрез сексуален контакт и повечето инфектирани хора се заразяват скоро след началото на сексуалния си живот. Ракът на маточната шийка се причинява чрез сексуално преносима инфекция от някои типове ЧПВ. ЧПВ също се свързва с рака на ануса, вулвата, вагината и пениса. Повечето от тези вируси не причиняват симптоми или заболявания и се резорбират спонтанно, обаче някои видове ЧПВ може да доведат до предракови лезии.

Човешки папилома вирус. Източник: https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Human_Papilloma_Virus

Епщайн-Бар вирусът е гамахерпесен вирус, който засяга голяма част от човешкото население. Началната инфекция е без симптоми, но се развива в доживотна, която се държи под контрол от имунната система на гостоприемника. Вирусът е открит през 1964 г. чрез електронен микроскоп. Геномът му се състои от линейна двойноверижна ДНК, обградена от протеинов капсид.


Епщайн-Бар вирус. Източник: https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/The_Role_of_Epstein-Barr_Virus_in_Burkitt's_Lymphoma

Ходжкиновата лимфома е заболяване, при което карциногенни клетки се образуват в лимфната система. Има два типа: класически и нодуларно лимфоцитно-предоминантен. Напредването на възрастта, пола и инфекцията с Епщайн-Бар вируса могат да повлияят риска от Ходжкинова лимфома. Знаци за инфекцията са: подути лимфни възли, треска, нощно потене и загуба на тегло. 


Ходжикинова лимфома – отляво е показан нормален лимфоцит, а отдясно – раков. Източник: https://www.cancer.gov/types/lymphoma/patient/adult-hodgkin-treatment-pdq

Различната степен на усложнения между половете се дължи на различните имунни системи между половете. Но друго обяснение е, че жените са по-ценни гостоприемници. Жените могат да пренесат инфекции към своите деца през бременността, раждането и кърменето, тъй че има еволюционен натиск върху вирусите да бъдат по-малко увреждащи – казват Франсиско Убеда и Винсънт Янсен от Лондонския университет „Роял Холоуей” (Francisco Úbeda and Vincent Jansen at Royal Holloway University of London).

От майка на дете

За да може вирусът да инфектира други гостоприемници, той се нуждае от повече свои копия в тялото. Неизбежното последствие е, че гостоприемника се разболява. Янсен казва: „Това не е нещо, което патогенът конкретно цели, защото на практика сам реже клонът, на който стои.”

Изследователите са използвали математически модели да покажат как от патогените, които засягат двата пола, остават тези които причиняват по-малко заболявания при жените, доколкото могат да се пренесат от майката на детето, в следствие на естествения отбор.

Авторите обясняват, че този еволюционен натиск може да реши отдавнашен пъзел: защо човешкият Т-клетъчен лимфотропен вирус тип 1 (human T-cell lymphotropic virus type 1 - HTLV-1) се развива до левкемия много по-често при японските мъже, отколкото при японските жени, но засяга и двата пола еднакво в Карибските острови? Те твърдят, че това несъответствие е, защото жените кърмят бебетата много по-често и по-дълго в Япония, което дава възможност на вируса да навлезе при друг гостоприемник.

Човешкият лимфотропен вирус е първият открит човешки ретровирус. Ретровирусите са РНК вируси, които използват ензим, наречен обратна транскриптаза, за да произведат ДНК от РНК. Тази ДНК след това се свързва с генома на гостоприемника. Този вирус засяга по-специално Т-лимфоцити. За пръв път вирусът е изолиран в пациент с кожна Т-клетъчна лимфома през 1979. HTLV-1 е клинично по-значим от останалите HTLV и е доказано, че е причинител на множество заболявания.

За да може да се обясни разликата в действието на вируса в различните региони, вирусът трябва да може да засече дали е в мъж или жена. Янсен обяснява, че екипът не знае как вирусът прави това, но не е невъзможно да се разбере. Той продължава: „Има много хормонални и други пътища, които са леко различни между мъжете и жените.”

Ако открием механизъм, това отваря възможността да го променяме. Янсен обяснява: „Може да пробваме да накараме вируса да мисли, че е в женско тяло, а не в мъжко и така да поеме друг път на действие.”

Полови различия

В изследването се подчертава нуждата да се предприемат клинични опити в двата пола, а не предимно с мъже, както обикновено е случая, казва Давид Дюно (David Duneau), еволюционен биолог в Тулузкия университет (Université de Toulouse), Франция. Той казва: „Паразитите се държат различно в мъже и жени, така че трябва да разберем какво правят при двата пола.”

Сабра Клайн (Sabra Klein) изследва различията в имунните отговори в Колежът „Блумберг” за обществено здраве към университета „Джон Хопкинс” (Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Baltimore). Тя казва, че е нещо ново да се счита патогенната еволюция като алтернативно обяснение за половите различия при заболявания. Клайн също допълва, че предложения модел за трансмисията на HTLV-1 в Япония и Карибските острови отхвърля други вероятности като етнос или култура, които също биха могли да са включени.
Янсен сега планира да обърне поглед към животинските ретровируси, които причиняват рак при пилетата. „Когато ято от пилета са инфектирани с някакъв вирус виждаме, че повече мъжки пилета развиват тумори, отколкото женски.” – казва той.

Използвани източници:

Viruses may have evolved to hit men hard but go easy on women, newscientist

Adult Hodgkin Lymphoma Treatment (PDQ®)–Patient Version, National Cancer Institute

Progress and Problems in Understanding and Managing Primary Epstein-Barr Virus Infections,  American Society for Microbiology

Human papillomavirus (HPV) and cervical cancer, WHO

Human T-Cell Lymphotropic Viruses, Medscape

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !