Водородът тръгва към домовете и отправя предизвикателство към нефта и газа като местни енергийни източници

Horizon/Том Касауърс Последна промяна на 04 юли 2022 в 00:01 27623 0

Кредит Wikimedia Commons

Водородът вече намира своето място в света на възобновяемата енергия.

Водородът заема мястото си в света на възобновяемата енергия. Регионални проекти, като водородни долини и водородни острови, служат като модели, по които това универсално гориво може да се произвежда и потребява на местно равнище от по-големи екосистеми.

В миналото северният регион на Нидерландия е бил основно място за добив на газ. В провинция Гронинген е открито едно от най-големите газови находища в света. Добивът на газ от територията подпомага финансите на Нидерландия в продължение на десетилетия. Времената обаче се променят.

„Производството на газ намалява“, казва Йохем Дюренкамп, ръководител на водородния проект в New Energy Coalition. „Което означава, че северът ще загуби много работни места. Оказва се, че водородът е отличен заместител.“

Изправени пред края на добива на газ и свързаните с него работни места, северните райони търсят алтернативи. Нещо повече, движения в почвата вследствие на газовите сондажи причиняват леки земетресения — регистрираните само през 2021 г. са 72. Икономическите последици са сериозни, особено при нанесените щети по къщите в района. От 1991 г. досега са изплатени почти 1,2 милиарда евро като компенсация за щети от земетресенията.

Северният регион на Нидерландия е напът да се превърне в така наречена „водородна долина“. Начело на тази трансформация е проектът HEAVENN, координиран от New Energy Coalition. Регионът се възползва от подкрепата на ЕС за развитието на необходимата инфраструктурата, за да се усвоява чистият водород като произвеждан на място енергиен източник.

Европейският съюз си е поставил като крайна цел създаването на 100 такива водородни долини. Понастоящем в Европа те са 23 на различни етапи на развитие, с амбицията този брой да се удвои до 2025 г. В цяла Европа и 20 държави по света се осъществяват десетки проекти, част от бързо развиваща се тенденция за инвестиции в зелена енергия, възлизащи на милиарди. Последвайте хипервръзката, за да откриете карта на водородните долини.

Стратегическата цел е да се осигури тласък на регионалните икономики, като същевременно бъде продължена борбата с основния фактор за изменението на климата — изгарянето на изкопаеми горива. Когато евентуално се появят достатъчно региони, те ще се обединят, за да се създаде широкомащабна водородна икономика, основана на чисти и сигурни енергийни доставки.

Чист водород

Северната част на Нидерландия е в идеална позиция да се възползва от свързаните с водорода възможности. Разположена в близост до бързо разрастващите се ветроенергийни паркове в Северно море, тя разполага с директна линия за доставка на възобновяема енергия за производството на чист водород. В допълнение към това, благодарение на добива на газ в миналото, в региона съществува база от знания и умения, които лесно могат да се прехвърлят към производството, разпределението, съхранението и потреблението на водород в местната икономика.

Замисълът на водородните долини е създаването на самозадоволяваща се водородна екосистема от начало докрай. При проекта HEAVENN това започва с идентифицирането на обекти, в които може да се използва електролизният процес за разделяне на водата на водород и кислород с помощта на електричество.

Водородната долина е зона със средни размери, в която на местно равнище се произвежда чист водород, който се потребява от домове, превозни средства и промишлеността. Целта е да се стартира водородна икономика на равнището на общността. Накрая регионалните водородни долини ще се обединят, за да се създадат по-широки икономически зони, захранвани с водород.

Когато електроенергията се извлича от възобновяеми източници, като морския вятър в случая на HEAVENN, водородът се счита за екологичен енергиен източник. Най-често съхраняван във вид на газ, този енергоносител с нулеви емисии се използва за задоволяване на ежедневни потребности, например в транспорта, отоплението и промишлеността.

HEAVENN например инвестира в проекти за мобилност въз основа на водород с голям брой пунктове за зареждане на всички видове задвижвани от водород превозни средства — от коли до камиони и автобуси. Водородът ще се използва и за захранването на център за данни и отопление на жилищни квартали.

Изграждането на енергийни екосистеми не е лесно. „Проектът включва тридесет партньори“, казва Дюренкамп. „Голямо предизвикателство е координирането на действията им, но изграждането на тази екосистема е от ключово значение за водорода.“

Освен партньорите важен участник е и местната общност. „Много е важно да се допитваме и до жителите“, казва Дюренкамп. „Там, където преди време енергията е извличана изпод земята, днес се вижда ясно в ландшафта с вятърни турбини, слънчеви панели и големи съоръжения за електролиза. Винаги, когато се прави нещо в рамките на проекта, то се прави съвместно с местните жители.“

Острови с чиста енергия

Друг регион, в който се отключва потенциалът на водорода, е испанският остров Майорка, който нарича себе си „водороден остров“.

„Идеята за проекта се роди, когато производителят на цимент CEMEX обяви, че ще затвори завода си в Майорка“, казва Мария Хаен Капарос. Тя работи като координатор за водородните иновации в Enagás, оператора на преносни системи на националната газова мрежа в Испания. „С водорода искаме да възстановим индустрията на острова и да декарбонизираме района на Балеарските острови.“

Известен като GREEN HYSLAND, проектът ще създаде екосистема от производители и потребители на водород на този средиземноморски остров. Постигането на тази цел ще доведе до ограничаване на скъпия внос на енергия и премахване на вредните емисии.

От основно значение за това е инсталацията за електролиза, която произвежда водород от енергия, предоставяна от две новопостроени слънчеви електроцентрали. Водородът след това се използва за различни приложения в района. Например дружеството за обществен транспорт на град Палма де Майорка въвежда поетапно автобуси, задвижвани от водород. Друг случай на употреба е захранването на жизненоважното за острова пристанище за фериботи и дори предоставянето на енергия на хотел. Но за да има енергия за общността, трябва да има подкрепа от общността.

Диверсификация на възобновяемата енергия

„Особено важно е да имаме подкрепата на обществото“, казва Хаен Капарос. „Водородът е нещо ново за Балеарските острови. Този проект не само ще стимулира реиндустриализацията въз основа на възобновяеми източници на енергия, но и ще донесе знания, изследвания и иновации. Това е важен момент, от който Балеарските острови трябва да се възползват, за да стимулират диверсификацията на производствения модел с нови, стабилни и качествени работни места.“

Втората свързана цел на GREEN HYSLAND е намаляването на емисиите от използването на природен газ. Според Хаен Капарос част от водорода ще бъде въведен в газовата мрежа. Те са съвместими енергийни източници. „Ще изградим тръбопровод за пренос на водорода до точката на въвеждане“, казва той. „Ще го използваме за частично декарбонизиране на мрежата за природен газ.“ Тази фаза по план трябва да започне до края на 2022 г.

По този начин водородът може да бъде смесен в съществуващата газова инфраструктура, използвана за отопление на домове, хотели и промишлени обекти, или за генериране на електроенергия. Получената в резултат на това смес от газ и чист водород има по-малък отпечатък от емисии в сравнение с използването само на газ, а това е стъпка напред към пълната декарбонизация.

Водородни модели

GREEN HYSLAND е свързан с партньори дори извън Европа. „Участват 30 партньори от 11 държави, в това число Мароко и Чили“, казва Хаен Капарос. „Те също искат да развиват екосистеми с чист водород, а водородните долини имат добавена стойност, ако можем да се свържем с региони във и извън Европа“, казва тя.

„Водородните долини създават нови работни места, реиндустриализират и създават нови икономически дейности“, казва Хаен Капарос. „И в допълнение на всичко това те декарбонизират. Полза от това има цялото общество.“

След като бъде завършена фазата на изграждане на инфраструктура и експериментиране, значението на извлечените поуки също трябва да се увеличи. HEAVENN и GREEN HYSLAND искат да споделят това, което научат. „Искаме да бъдем модел за други региони по света“, казва в заключение Дюренкамп. „Ако проектът завърши с успех, искаме да го споделим.“

Изследванията в тази статия са финансирани от ЕС. Тя е публикувана първоначално в Horizon, списанието за научни изследвания и иновации на ЕС. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !