10 ноември - Световен ден на науката и 7 години НаукаOFFNews

Ваня Милева Последна промяна на 10 ноември 2021 в 00:00 10042 0

Световният ден на науката се отбелязва всяка година на 10 ноември.

Започна като начин за отваряне на света на научните изследвания и открития, за да се ангажират всички с актуални научни проблеми и разработки. Световният ден на науката има за цел да покаже, че може да не сте учен или изследовател, науката е навсякъде около вас и е част от живота на всеки. Правейки науката по-достъпна, Световният ден на науката е един от начините, по които науката може да се използва, за да вдъхнови хората да учат и да участват в нея.

Пълното му име е Световен ден на науката за мир и развитие и това разказва повече за мисията му да помогне за осъществяването на сътрудничество между учени, живеещи на места, в които има война.

Идеята за международен ден на науката е предложена през 1999 г. по време на Световната конференция по въпросите на науката под егидата на ЮНЕСКО. През 2001 г. празникът е одобрен и от тогава се чества ежегодно в повечето страни по света.

ЮНЕСКО вижда в него възможност за по-тясно привеждане на науката в съответствие със социалните цели - учените да имат право да работят заедно в полза на всички.

Целите на Световния ден Наука за мир и развитие са:

  • Засилване на обществената осведоменост за ролята на науката за мирно и устойчиво общество;
  • Насърчаване на националната и международна солидарност за споделяне на науката между страните;
  • Поддържане на задължението за използването на науката в полза на обществото на национално и международно ниво;
  • Да се привлече вниманието към предизвикателствата, пред които е изправена науката и за подкрепа за научните начинание.

Световният ден на науката тази година е посветен на темата "Изграждане на общности, готови за изменението на климата".

През 2021 г. се навършват 20 години от първия Ден на науката за мир и развитие и ЮНЕСКО използва тази възможност, за да ни напомни колко е важно да се насърчава достъпността на науката за всички. Това е важно за развитието на човечеството и е предпоставка за преодоляване на глобалните предизвикателства, по-специално за изграждане на общности, готови за изменението на климата.

Събитието се основава на констатациите от научния доклад на ЮНЕСКО. Той ще започне с основна реч, която ще представи някои от ключовите предизвикателства, пред които сме изправени при изграждането на общности, готови за изменението на климата. То ще бъде последвано от панелна дискусия за решенията за климата.

Този ден ще има възможност да представи и носителя на наградата Калинга на ЮНЕСКО за популяризиране на науката. Предишни лауреати са били сър Джулиан Хъксли, Маргарет Мийд и сър Дейвид Атънбъро.

Днес отбелязваме и седмия рожден ден на Наука OFFNews.

На този специален и за нас ден искаме да поздравим вас, нашите читатели, за подкрепата, която ни оказвате през годините, както и за критиките, коментарите и идеите, които ни дават стимул да се развиваме. А и да се стараем да ви представяме все повече важна и доказано обективна научна информация.

Благодарим и на всички наши външни автори, сътрудници и колеги - бивши и настоящи, a те не са малко - Калоян Константинов, Николаос Цитиридис, Мая Младенова, Емил Вълков, Антон Оруш, Николай Кереков, Недялка Аценова, Галина Викторова, Божан Божков, Йордан Стефанов, Катя Димитрова, Антония Петрова, Галина Мешкова, Диана Маркова, Боян Рашев, Роса-Виктория Муньос Димитрова Гаммелтофт, Георги Гърков, Ивайла Сопотенска, Мариана Тодорова, д-р Иван Димов, Константин Чипев от Университета Стони Брук, Ню Йорк. Трябва да споменем с благодарност и респект и нашите партньори от Климатека и Horizon.

Te правеха и правят сайта ни по-разнообразен, внасяйки своята компетентност и душа за развитието на едно по-разумно общество, към които всички се стремим.

Търсете знанието.

Обичайте науката.

Четете НаукаOFFNews.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !