100-годишна костенурка, последната от своя вид, скоро ще бъде майка

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 юни 2015 в 11:33 5259 0

Rafetus swinhoei

Има само една единствена заплодена двойка в целия свят от изчезващия вид мекотели костенурки Rafetus swinhoei, съобщава Scientific American.

От този вид костенурки има само 4 в целия свят - две (мъжки) във Виетнам и двойката в Китай. 

Двете гигантски (1 м дължина и 200 кг тегло) мекотели костенурки, всяка на повече от век, са живели заедно в зоологическата градина в Суджоу, Китай от 2008 г. Въпреки че са се занимавали със секс няколко пъти през годините, женската никога не е имала оплодени яйца.

Никой не знае колко дълго ще живеят още тези две костенурки, но времето очевидно е от съществено значение. И така, часовникът тиктака, а учените искат да разберат защо все още не е станало оплождането. Това означава първо да се съберат от мъжката костенурка жизнеспособни сперматозоиди.

Събирането на пробата от малките му плувци се оказва ... предизвикателство. "Първо се опитахме да съберем сперма чрез ръчно стимулиране и използване на вибратор", каза Джералд Къчлинг (Gerald Kuchling) от Turtle Survival Alliance (TSA). За щастие, не са предоставени снимки на тези процедури.

Уви, никой от тези методи не сработил. Учените не се отчайват. Предишно изследване на друг вид мекотели костенурки показал резултати, като се използвала техника, наречена електро-еякулация. Това са рискови процедури за един столетник от мъжки пол, но екипът от учени, посветени на спасяването на изчезващия вид решил, че това е единственият начин да се справят.

Изследователите упоили костенурката. Тогава открили, че половите й органи са повредени, което вероятно е причинено от бой с друг мъжки преди много десетилетия. Щетите не били достатъчно тежки, за да се предотврати съвкуплението, но това било достатъчно, за да блокира осеменяването.

Накратко, учените получили своите проби и не след дълго женската се срещнала с новото си гадже, господин капкомера.

Сега следва чакането. Женската ще снесе най-много 60 яйца в следващите няколко седмици. Преди това може да се разбере дали са оплодени. После - дали яйцата ще се излюпят. Ако това се случи, този вид има шанс да бъде спасен от изчезване. "Генофонд ще е малък, но ако има малки това очевидно е много добре за вида," - казва Пол Кал (Paul Calle) главен ветеринарен лекар от зоопарка в Бронкс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !