2 сребърни и един бронзов медал за българските ученици от олимпиадата по физика в Лисабон

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 юли 2018 в 17:00 2316 0

На 49-ата Международна олимпиада по (IPhO), която се проведе в Лисабон от 21 до 29 юли, българският национален отбор спечели два сребърни медала и един бронзов медал. Абсолютният победител в турнира бе ученик от Китай. 

България бе представена на олимпиадата от петима ученика: Георги Мирославов Александров (злато), Иво Владиславлов Петров (сребро),  Стефан Тодоров Иванов (бронз), Руско Тодоров Русков  (почетна грамота) и Владислав Ивов Стефанов (почетна грамота). Ръководители на отбора ни бяха Мирослав Абрашев и Нено Тодоров

Китайският студент Ян Тианхуа показа най-добри резултати в експерименталната и теоретичната част на състезанието и стана абсолютен шампион на олимпиадата с общо 46.8 т.. Пълните резултати могат да бъдат намерени на сайта на Олимпиадата.

В конкурса участваха ученици от 90 държави. Тя се състоеше от две части - теоретична (участниците трябваше да разрешат три задачи, всеки от които беше даден за пет часа) и експериментален.

За първи път Олимпиадата се проведе през 1959 г. във Варшава. Първоначално в турнира участваха само отбори от страните от социалистическия блок, но постепенно в него се присъединиха други страни.

имеекспериментална часттеоретична частОбща сума
Георги Мирославов Александров 622.828.8
Иво Владиславлов Петров 918.227.2
Стефан Тодоров Иванов 8.814.723.5
Руско Тодоров Русков 5.210.315.5
Владислав Ивов Стефанов 3.51215.5

Отборът на България

Ivo Petrov
Stefan Ivanov
Georgi  Aleksandrov
Vladislav Stefanov
Rusko Todorov Ruskov

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !