22 млн долара са раздадени за научни постижения на най-щедрите награди Breakthrough Prize (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 декември 2017 в 00:00 7997 0

Най-щедрите награди на наука - наградата за пробив, Breakthrough Prize - бяха раздадени на звездна церемония в Калифорния тази неделя. Седем награди, всяка на стойност 3 милиона, бяха връчени на общо 34 учени и математици в три категории - фундаменталната физика, природните науки и математика, пише New Scientist

Наградата "Пробив на годината" е основана през 2012 г. от милиардери от Силициевата долина, включително основателите на Google Сергей Брин и Facebook Марк Зукърбърг и бизнесмена от руски произход Юри Милнер. Тази година наградата се връчва за шести път.

"Наградата Breakthrough Prize е създадена, за да се отбележат постиженията на учени, физици, математици, чиито гений ни помага да разберем нашия свят и чиито постижения определят бъдещето", заяви Марк Зукърбърг, основател на Facebook и фондацията на Breakthrough Prize.

Цялата церемония, предадена по канала на National Geographic, може да видите тук::

 

Тази година наградата се дава на участниците в проекта на изследването на космическото микровълново фоново лъчение, контрола на качеството на протеините в клетката и механизмите на невродегенеративни заболявания, както и бирационална алгебрична геометрия.

В категорията за пробив за 2018 в науките за живота е присъдена на Джоан Хори (Joanne Chory) от Института Хауърд Хюз за откриването на молекулните механизми, чрез които растенията получават информация за светлината и сянката и контролират растежа на листата; Дон Кливланд (Don W. Cleveland) от Калифорнийския университет в Сан Диего - за изясняване на молекулярната патогенеза на наследствената амиотрофична латерална склероза; Казутоши Мори (Kazutoshi Mori) от Университета в Киото и Питър Уолтър (Peter Walter) от Института Хауърд Хюз - за изучаване на механизма за клетъчен контрол на качеството на протеините; както и Ким Несмит (Kim Nasmyth) от Оксфорд - за изучаване на механизма, който контролира отделянето на дублирани хромозоми в клетъчното делене.

Подробна карта на ранната Вселена

Наградата за пробив във фундаментална физика е присъдена на група американски астрофизици за работата им по изображението на Вселената малко след Големия взрив. Сред отличените учени са Чарлз Бенет (Charles Bennett), Гари Хиншоу (Gary Hinshaw), Норман Ярозик (Norman Jarosik), Лиман Пейдж младши (Lyman Page Jr.) и Дейвид Спъргъл (David N. Spergel). Наградата бе връчена на целия екип, работил с космическия кораб на НАСА WMAP. Този изкуствен спътник събираше данни за реликтовия фон на Вселената. Парите ще бъдат поделени между 27-те членове на научния екип.

В областта на математиката награда е връчена на Кристофър Хакон (Christopher Hacon) от Университета на Юта и Джеймс Маккернан (James McKernan) от Университета на Калифорния в Сан Диего - за принос в развитието на бирационална алгебрична геометрия. 

С наградата за млади учени New Horizons (Нови хоризонти) са отличени седем изследователи Кристофър Хирата, Дъглас Станфорд и Андреа Янг (по физика) и Аарон Нейбър, Марина Вязовска, Вей Чжан и Дзъуей Юн (в областта на математиката).

Конкурсът за ученици Breakthrough Junior Challenge спечели 18-годишната Хилари Андалес от Филипините заради мултимедийната си разработка по Общата теория на относителността. Тя ще получи 250 хиляди долара, нейният преподавател - 50 хиляди долара, а училището й - лабораторно оборудване в размер на 100 хиляди долара.

Презентацията на младия учен Хилари от Филипините:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !