24 000 години данни за температурата показват колко безпрецедентно е глобалното затопляне сега

Ваня Милева Последна промяна на 12 ноември 2021 в 20:01 6382 0

Колкото е по-тъмно синьо, толкова е по-студено в сравнение с днешните температури. Кредит: Matthew Osman

Светът се затопля с изключителни темпове на фона на последните 24 000 години според ново проучване, което е събрало стотици температурни записи от цял ​​​​свят, за да картографира климатичните промени в миналото.

Възстановявайки температурите в миналото от морски седименти, датиращи от пика на последния ледников период, изследването подкрепя – още веднъж – констатацията, че хората са причинили промяна в климата на Земята, която никога досега не е откривана в геоложките записи.

„Тази реконструкция предполага, че настоящите температури са безпрецедентни от 24 000 години и също така предполага, че скоростта на глобалното затопляне, причинено от човека, е по-голяма от всичко, което се е случвало през това време“, коментира Джесика Тиърни (Jessica Tierney), палеоклиматолог от Университета на Аризона. и съавтор на изследването.

Констатациите подчертават последния доклад на Междуправителствената група на ООН по изменение на климата (IPCC), публикуван през август, който заключава, че изгарянето на изкопаеми горива е нагрявало планетата с безпрецедентна скорост през последните 2000 години, така че човешкото влияние върху климата на Земята е просто "недвусмислено".

„Фактът, че днес сме толкова далеч извън границите на това, което смятаме за нормално, е причина за тревога“, добавя водещият автор на новата статия, климатологът Матю Озмен (Matthew Osman), също от Университета на Аризона.

В това ново проучване Тиърни, Озмен и колегите им анализират 539 палеоклиматични записа, датиращи от поне 4000 години всеки и заедно обхващащи последните 24 000 години – от пика на последния ледников период, известен още като "последен ледников максимум", когато огромен леден щит е покривал по-голямата част от Северното полукълбо и до днес.

Разглеждайки геохимичните подписи в морските седименти, взети от бреговата линия и морското дъно по целия свят, изследователите извеждат своите констатации за исторически температури и използват тези така наречени прокси данни, за да актуализират симулациите на климатичните модели, които стават все по-сложни, но все още зависят от въведените данни.

Минали опити да се реконструират глобалните температури в продължение на хилядолетия или са се фокусирали върху много тесни времеви прозорци, за да се усъвършенства регионалната променливост, или са изследвани температурните промени, осреднени по земното кълбо, за да се получи цялостна представа за това как климатът на Земята се е променил с течение на времето.

„Ползата от този [нов] хибриден подход е, че прокси данните приближават модела до реалността и моделът запълва празнините, където няма налични данни“, обясняват в коментар за изследването Шон Маркот (Shaun Marcott) от Университета на Уисконсин-Медисън и Джеръми Шакън (Jeremy Shakun) от Бостънския колеж.

В графики, показващи глобалната температура, подобни на които сме виждали преди, рязкото повишаване на температурата през последните 150 години е внезапно отклонение от по-ранното, постепенно затопляне, показва проучването.

Резултатите „показват, че съвременното затопляне е изключително в сравнение с това от последните 10 000 години“, добавят Маркот и Шакън .


Средната глобална температура на повърхността от последния ледников период. Кредит: Osman et al.

Нещо повече, картографирането на глобалните температурни промени по света на 200-годишни интервали с оттеглянето на ледените щитове и покачването на парниковите газовет осигури по-пълна представа за изменението на климата на Земята през последните 24 000 години, пишат авторите на изследването.

Не би трябвало да е изненада, че техният анализ установява, че нарастващите нива на парникови газове и отдръпването на огромните ледени щитове са двата основни двигателя на изменението на климата след последния ледников период, но техните карти на глобалната промяна на температурата добавят нещо ново.

„С тях е възможно всеки да изследва как температурите са се променили на Земята, на много лично ниво“, коментира Озмен. Както можете да видите по-долу, колкото по-тъмен е нюансът на синьото, толкова по-ниска е температурата в сравнение с днешната.


Карти на глобалните повърхностни температури за 24 000 години. Кредит: Osman et al.

„За мен възможността да визуализирам 24 000-годишната еволюция на температурите на точното място, на което седя днес или където съм израснал, наистина помогна да усетя колко тежки са промените в климата днес“, разказва Озмен.

Уви, жителите на тихоокеанските острови, които вече усещат въздействието на изменението на климата, нямат нужда от такива карти, за да разберат какво е заложено на карта или как се променят техните родни земи.

Има и някои технически ограничения на изследването, които си струва да се отбележат. Използван е само един климатичен модел, който не е идеален и не са включени данни от сушата, а само морски записи - с много малко данни, получени от централния Тихи, Индийския и Южния океан.

Независимо от това, новото проучване подкрепя предишните оценки за глобалната промяна на температурата, пишат Маркът и Шакън .

Сега екипът се стреми да приложи своя подход към древни климатични периоди, които са били по-топли от днешния, разказва Тиърни, „защото тези времена са по същество прозорци към нашето бъдеще, докато се увеличават емисиите на парникови газове“.

„Климатът, който преживяваме в бъдеще, зависи от нашите решения сега“, подчертава климатологът Валери Масон-Делмот (Valérie Masson-Delmotte) пред Nature при представянето на шестия доклад на IPCC през август.

Няма време за губене.

Справка: Osman, M.B., Tierney, J.E., Zhu, J. et al. Globally resolved surface temperatures since the Last Glacial Maximum. Nature 599, 239–244 (2021). https://doi.org/10.1038/s41586-021-03984-4

Източник: 24,000 Years of Temperature Data Show Just How Unprecedented Current Global Heating Is
CLARE WATSON, Science Аlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !