30 000-годишно бебе мамут е намерено перфектно запазено в златните находища в Клондайк

Ваня Милева Последна промяна на 27 юни 2022 в 00:01 7315 0

 вълнест мамут,
Това е най-добре запазеният вълнест мамут, открит в Северна Америка, твърдят експерти. Кредит: Yukon government

Почти цяло мумифицирано бебе вълнест мамут е открито във вечната замръзналост на Северозападна Канада.

Находката на миньори, работещи в златната мина Юрика Крийк Клондайк представлява първото подобно откритие в Северна Америка.

Учени от Геоложката служба на Юкон и Университета в Калгари, които са изследвали замръзналия мамут на място, предполагат, че малкият мамут е  загинал и е замръзнал в пермафроста по време на ледниковия период преди повече от 30 000 години, когато в Северна Америка са бродили диви коне, пещерни лъвове и гигантски степни бизони.

Старейшините индианци от Тшондък-Хвъчин (Trʼondëk Hwëchʼin), територията, на която е намерено бебето мамут, го наричат "Нун Чо Га" (Nun cho ga), което означава „голямо бебе животно“ на техния език Хан.

„Като палеонтолог, специалист по ледниковия период, това бе една от моите житейски мечти да се изправя лице в лице с истински вълнест мамут. Тази мечта се сбъдна днес. Нун Чо Га е красива и едно от най-невероятните мумифицирани животни от ледниковия период, откривани някога в света. Развълнуван съм да я опозная повече", заявява местният палеонтолог д-р Грант Зазула (Grant Zazula), цитиран от сайта на Правителството на Юкон.

Началният преглед на вълнестия мамут показва, че е женски мамут и е приблизително със същия размер като 42 000-годишната мумия на бебе вълнест мамут, наречен „Люба“, открита в Сибир през 2007 г.

Юкон е световно известно находище на вкаменелости на животни от ледниковия период, но мумифицирани останки с кожа и козина рядко се откриват.

Откриването на Нун Чо Га бележи първия почти пълен и най-добре запазен мумифициран вълнест мамут, открит в Северна Америка. Частично запазен малък мамут, наречен Ефи (Effie), е открит през 1948 г. в златна мина във вътрешността на Аляска.

Източник: Mummified baby woolly mammoth found by gold miner in the Klondike, Government of Yukon

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !