3D виртуалният модел на Нотр Дам дава надежда за пълното възстановяване на катедралата (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 април 2019 в 16:12 4315 0

В понеделник следобед светът бе шокиран от гледката на горящата катедрала Нотр Дам. Емблематичната 850-годишна забележителност на Париж претърпя значителни щети на оригиналния средновековен дървен покрив, заедно с 93-метровата кула, която се срина през покрива.

Но докато събитието е културна трагедия, има основателни причини да се смята, че катедралата може да бъде възстановена в предишния си блясък почти точно както си е била преди, благодарение на обширните интериорни и екстериорни 3D сканирания, извършени само няколко години преди пожара.

Катедралата Нотр Дам е строена в продължение на един век между 1160 и 1260 година. Нейният покрив се състои от стотици дъбови греди, някои от които датират от 13-ти век и са с дължина до 110 метра. Известният шпил (flèche) обаче е добавен много по-късно по време на реставрацията, водена от архитект Йожен Виоле льо Дюк (Eugène Viollet-le-Duc), извършена между 1845-1870. Виоле льо Дюк добавя и други елементи, като например гаргойлите. Най-известното описание на катедралата в „Нотр Дам“ от френския автор Виктор Юго е съвсем различно от това, което се доскоро, защото книгата е написана през 1831 г., преди реставрацията. 

Експертите все още оценяват пълния обхват на щетите, но вече е ясно, че средновековният дървен покрив е напълно унищожен. Шпилът също се е срутил напълно. За щастие повечето от произведенията на изкуството и други ценни предмети вътре в църквата са евакуирани. Органът на Нотр Дам също оцелява, съобщават властите.

Виртуалният модел на Нотр Дам

Пораженията можеше да са много по-лоши, но за щастие каменните стени на катедралата все още стоят, което прави ремонта по-лесен. Всъщност, дори ако стените бяха паднали, пак би могло да бъде възстановена. И тъй като катедралата Нотр Дам е една от най-известните забележителности в света, тя не само съществува в безброй книги, списания и публикации, но и във виртуалното пространство.

През 2015 г. историкът Андрю Талън (Andrew Tallon) извърши точна дигитална реконструкция на Нотр Дам. Талън използва лазерни скенери, за да заснеме интериора и екстериора на катедралата изцяло от милиарди точки. Когато се комбинират, те разкриват напълно конструкцията. В кратък видео документален филм, Талън обясни процеса за National Geographic.

Един ден работата на Талън може да се използва, за да се възстанови предишния блясък на Нотр Дам - и ремонтните работи може да започнат много скоро. В обръщение към нацията малко преди полунощ президентът Емануел Макрон обеща, че "ще възстановим тази катедрала."

Преди пожара Нотр Дам вече бе в процес на реставрация. Заради вълната от емоции около пожара в понеделник финансирането на възстановяването изглежда вече е проблем и заедно със сложните цифрови реконструкции на Талън, тези средства ще помогнат за възстановяването на архитектурния шедьовър в първоначалното му състояние.

А вероятно това ще се случи и много бързо.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !