42 есета на Ричард Докинс излизат в книга

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 ноември 2018 в 14:42 4631 0

Най-популярното лице в съвременната наука – проф. Ричард Докинс, излага възгледите си за науката, религията, политиката извънземните и… всичко останало в книгата „Наука в душата” на издателство „Сиела”.

Сборникът съдържа 42 знакови текста на Докинс, който от години е сред най-смелите световни гласове в защита на разума и критичното мислене.

 „Наука в душата” е едно шеметно интелектуално пътешествие и изпълнено с фин хумор четиво.

Книгата, издадена в оригинал през лятото на 2017 г., излиза на български език в превод на Деян Кючуков и съдържа 42 текста на Докинс, който за пореден път демонстрира високата си ерудиция и острия си като бръснач интелект.

В продължение на десетилетия Ричард Докинс е сред най-смелите световни гласове в защита на разума и критичното мислене. Далеч не е пресилено да кажем, че днес, след смъртта на проф. Стивън Хокинг, проф. Докинс е най-известният учен на земното кълбо. У нас той е познат както с книгите си „Делюзията бог”, „Сказанието на прадедите”, „Най-великото шоу на Земята” и „Себичният ген”, така и от гостуването си на Софийския фестивал на науката през 2015 г., на който Докинс изнесе две лекции, а залата едва побираше желаещите да се срещнат на живо с него.

В последната си книга „Наука в душата” Докинс разглежда знакови за специализацията си области – еволюцията от научна и от религиозна гледна точка, фанатичните камикадзета и 11 септември 2001 г., пише „отворено писмо до принц Чарлз” и честити иронично Коледа на Дейвид Камерън. Част от текстовете са публикувани в престижни издания като Free Inquiry или са извадки от серия от лекции, организирани от Би Би Си и предавани по Радио 3.

Дизайнер на корицата на българското издание на „Наука в душата” е Фиделия Косева.

„Науката е както чудесна, така и необходима. Чудесна за душата – със своето съзерцание, да речем, на дълбините на Космоса или на времето от ръба на Гранд Каньон. Но също необходима за обществото, за нашето благосъстояние, за краткосрочното и дългосрочното ни бъдеще. И двата аспекта са представени в настоящата антология.”

проф. Ричард Докинс

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !