49-а Национална конференция по въпросите на обучението по физика

СЪЮЗ НА ФИЗИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ Последна промяна на 27 май 2021 в 00:08 3915 0

От 4 до 6 юни 2021 г. във Видин  ще се проведе ежегодната 49-а Национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема: „Физиката в STEM образованието в средните и във висшите училища“.

Конференцията е ежегоден национален форум, на който се срещат учители и експерти по физика от областта на средното образование, преподаватели в университети, научни работници и представители на институциите, които се нуждаят от кадри в областта на научните изследвания и техните приложения в областите на иновациите, технологиите и националната икономика. Целта е да се наблегне на реалното приложение на интегрираните в STEM (природни науки – Science, технологии – Technology, инженерни науки – Engineering и математика – Math) в обучението и в частност, и на ролята на физиката в него, както в средното, така и във висшето образование.

Научната програма на конференцията включва 2 публични лекции, поканени доклади по основните проблеми на конференцията, устни научни съобщения и постери от участниците. В рамките на 49-ата Национална конференция по физика по традиция съвместно с фондация „Еврика“ ще се проведе Младежка научна сесия за ученици и студенти на тема: „Природните науки и технологиите“, която включва следните компоненти:

• Компютърни презентации, разработки на демонстрации с теми по избор, показващи ролята на природните науки за развитието на технологиите.
• Национален конкурс за есе (за ученици и студенти) на тема „Големите открития във физиката на ХХ век“.
• Национален фотоконкурс (за студенти) на тема „Светлина“, посветен на Международния ден на светлината – 16 май.

В програмата на конференцията e включено провеждането на работилници за деца, ученици и учители, демонстриращи интегрирането на експерименти по природни науки в STEM обучението, а преди закриването ѝ ще се проведе дискусия на тема: „Модели за интегриране на обучението по физика в идеята STEM“.

Официалното откриване на конференцията ще се състои на 4 юни 2021 г. от 15:00 часа в Конферентния център на Областна администрация – Видин, ул. „Дунавска“ № 6. При откриването на конференцията ще бъдат връчени и наградите по физика „Акад. Матей Матеев“ на фондация „Св. св. Кирил и Методий“ за учители с най-голям принос при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката и астрономията и за постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда.

Конференцията се организира от Съюза на физиците в България (СФБ) и Министерството на образованието и науката, а съорганизатори са Община Видин и фондация „Еврика“ с медийното партньорство на Национално издателство „Аз Буки“, сп. „Светът на физиката“ и интернет сайтовете Наука OFFNews и MediaBricks.bg.

Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !