7 начина за по-лесно и бързо учене и запаметяване

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 март 2016 в 09:25 79227 0

Кредит Science Explorer

Независимо дали сте ученик или студент, действащ специалист или пенсионер - всички ние трябва да научаваме нови неща всеки ден. Нашите умове постоянно трябва да усвояват нова информация и умения - нов език, да свирим на китара, как да намерим корен квадратен или как да говорим пред публика, без да се притесняваме..

Без съмнение усвояването на нови умения и знания не винаги върви лесно и отнема много време, но ето какви съвети дава Science Explorer  да обучим мозъка си да запомня по-бързо.

1. Физическите упражнения прочистват главата

Тренировките са от голяма полза за нашето тяло, но също и за мозъка ни. Те могат да подобрят способността за обучение и паметта. Така че ако сте блокирали, опитвайки се да продължите някакво съчинение или труден математически проблем, разходете се навън или идете на бърз изтощаващ фитнес.

Едно проучване от 2013г. установи, че физическите упражнения стимулират когнитивните способности и на по-млади, и на по-възрастни хора - след 15 минутен сеанс на прости упражнения, участниците в проучването показват подобряване на паметта и усвояването на знания.

2. Напишете това, което трябва да запомните отново и отново

Може да ви изглежда като безсмислена допълнителна работа непрекъснато да пишете едно и също нещо отново и отново, но това просто действие може да направи чудеса за вашата памет. Изследване на психолози от Университета Brandeis показва, че писменото изброяване на факти помага да се запомнят по-добре, отколкото пасивно чрез повторно четене.

Освен това друго проучване установи, че ако студентите си водят записки на ръка, вместо изцяло на компютър, им помага по-добре да запомнят съдържанието на урока.

3. Йога

Практикуването на йога е един лесен начин да се подобри сивото вещество на мозъка, което управлява мускулите и сетивни възприятия като зрение, реч, памет, вземане на решения.

Изследванията показват, че хората, които практикуват йога показват по-добри познавателни способности. Изненадващо друго проучване от 2012 установи, че само 20 минути йога, подсилва мозъчните функции на участниците в проучването, те се представят по-добре на тестове, както и за точността, така и за скоростта на ума.

4. Учете в следобедните часове

Независимо дали смятаме себе си за "нощна птица" или дневна, едно изследване показва, че фокусирането върху задачите в следобедните часове има по-голям ефект върху дългосрочната памет в сравнение с други часове на деня.

5. Свързвайте новите неща с това, което вече знаете

Учени от Университета Лома Линда (Loma Linda University) препоръчват техника за по-ефективно обучение, която свързва новата информация с неща, които вече знаем. "Например, ако учите за Ромео и Жулиета, може да свържете това, което учите за пиесата с предварителните познания , които имате за Шекспир, историческия период, в който живее авторът и друга полезна информация", пише в сайта на университета.

6. Не се занимавайте с няколко неща наведнъж

В продължение на много години, се е смятало, че хората, които могат да извършват повече от една дейност наведнъж, имат предимство пред тези, които не го правят. В някои ситуации способността да си многофункционален, може да се окаже удобна, но когато става въпрос за учене на нови умения или запаметяване на информация, най-добре да се съсредоточим само върху едно нещо.

Според изследване, публикувано в Journal of Experimental Psychology, ако се занимаваме с повече неща едновременно обучението е по-малко ефективно. 

7. Учете другите хора на това, което сте научили

Споделянето на вашите наскоро усвоени умения или познания, е ефективен начин за допълнително затвърждаване на новата информация в мозъка, според университета Лома Линда. Процесът на интерпретиране на информацията със свои думи помага на мозъка по-добре да я разбере и да научи и другите. Така печелят всички.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !