9 съвета, които ще ви помогнат да останете във форма през коледния сезон

Ваня Милева Последна промяна на 23 декември 2022 в 00:01 1894 0

Кредит Rawpixel

Сезонът на коледните празници е време за радост, празнуване и, разбира се, за храна. С толкова много изкушения зад всеки ъгъл, това е и времето, когато здравословният ви начин на живот може да излезе извън контрол. Но това не означава, че е невъзможно да останете във форма, докато се наслаждавате на любимите си храни. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се насладите пълноценно на този празничен сезон, без да напълнявате.

Подгответе се добре.

Планирането на храненията предварително улеснява значително поддържането на хранителните ви навици под контрол. С наближаването на празниците направете списък на всяко парти и събиране, в което ще участвате, и създайте план за действие.

Ако се храните навън, разгледайте предварително менюто на ресторанта, за да добиете представа какви здравословни варианти се предлагат. Ако тази Коледа ще се видите с баба и знаете, че тя ще приготви много лакомства, на които не можете да устоите, предварително решете колко ще изядете и бъдете готови да намалите другите храни, за да избегнете преяждане.

Яжте по-малко през останалото време.

Висококалоричните храни са широко разпространени по време на празничния сезон. Но с известно планиране все пак можете да им се насладите, без да се притеснявате много от напълняване.

Като внимавате за приема на храна и ядете по-малки порции в нормалните дни, можете да се храните по-спокойно по време на специалните поводи. Така че, ако ще ходите на парти вечерта, просто хапнете няколко здравословни, леки ястия през деня. Това ви позволява да си позволите малко повече от любимите си храни, като в същото време останете в рамките на нормалния си калориен прием.

Пийте достатъчно вода.

Всеки път, когато почувствате, че огладнявате, може би просто сте жадни. Тъй като сигналите за жажда и глад са доста сходни, мозъкът ни понякога може да ги обърка.

Ако се уверите, че сте хидратирани през целия ден, ще ви бъде много по-лесно да контролирате приема на храна. Ако отивате на парти и се страхувате, че може да преядете, опитайте се да изпиете една чаша вода преди хранене. Това е ефективен начин да регулирате глада си и да увеличите чувството си за ситост.

Не отивайте на парти на празен стомах.

Хората често си мислят, че ако не ядат нищо преди голямото хранене, могат да намалят приема на храна. Но това не е така. Всъщност празният стомах е по-вероятно да доведе до преяждане. Когато се чувствате гладни, ще ви е много по-трудно да се контролирате и да се храните умерено. Освен това пиенето на алкохол на празен стомах никога не е добра идея.

Ако не искате накрая да прекалите с алкохола, хапнете нещо преди да отидете на парти. Не пълноценно хранене, а лека закуска, например няколко парчета ябълка с фъстъчено масло или варено яйце, ще бъде достатъчна.

Пийте умерено.

Много хора могат да се съобразяват с количеството храна, която консумират, но често подценяват калориите в напитките си. Знаете ли, че половин чаша (4 унции) яйчен коняк, любимата зимна напитка на всички, може да съдържа до 170 калории (без да се брои шотът ром или бренди, който може да добавите)? Друга прословута празнична напитка - шампанското - има около 90 калории на чаша, което може да не звучи много, но може да се натрупа бързо.

Празничният сезон е време за празнуване и забавление, така че не е нужно да се ограничавате от любимите си напитки. Само не забравяйте да не прекалявате с алкохола, ако не искате да съжалявате след това.

Хранете се бавно и съзнателно.

Обикновено са необходими поне 20 минути, за да може стомахът ни да изпрати сигнал до мозъка, че сме сити. Бавното хранене дава на тялото ви време да регистрира, че е пълно, и позволява на храносмилателната система да си свърши работата правилно. Следващия път, когато седнете да се храните, забавете храненето и обърнете внимание на всяка хапка. Вслушвайте се в сигналите на тялото си и спрете, когато се почувствате задоволени. Също така не се колебайте да откажете следващата порция, ако вече сте сити.

Кредит:Rawpixel

Не забравяйте, че последователността е от ключово значение.

Чували ли сте някога поговорката: "Първата грешка е инцидент, втората е началото на нов навик"?

Колкото и да сте внимателни с хранителните си навици, не е възможно да следвате стриктно рутината си през цялото време. Може би има непланирано събиране с приятели, а може би не сте могли да се спрете и сте изяли твърде много коледни сладки. И това е напълно нормално. Подобни еднократни инциденти няма да повлияят на здравословния ви начин на живот в дългосрочен план.

Дори и да се подхлъзнете, не се опитвайте да "балансирате" след това, като се ограничавате прекалено много и се лишавате от храна. Едно или две големи хранения няма да ви накарат да качите килограми, ако не ги превърнете в месец на преяждане. Просто се върнете в правия път със следващото хранене.

Движете се, движете се, движете се.

Вече е достатъчно трудно да се поддържа активен начин на живот в студеното време, но с всички празненства, партита и вкусни храни е още по-голямо предизвикателство да останете активни през празничния сезон.

Въпреки това, тъй като през този период често консумираме повече храна, не пренебрегвайте ежедневните си упражнения, ако искате да поддържате форма. Физически дейности като каране на ски, туризъм, джогинг или дори само 15-минутна разходка след хранене са чудесни начини да подобрите здравето си и да се забавлявате с приятелите и семейството си.

Обичайте себе си.

Поддържането на здравословен начин на живот е стремеж за цял живот, така че не се стресирайте прекалено много заради храната и повишаването на теглото през този кратък период от време. В края на краищата празничният сезон е сезонът на доброжелателството, а то започва с това да се научите да обичате себе си. Така че просто се отпуснете, бъдете милостиви към себе си и се наслаждавайте на вкусните храни, докато създавате ценни спомени с любимите си хора.

Източник: How To Avoid Holiday Weight Gain – 9 Tips To Help You Stay in Shape This Christmas Season, SciTechDaily.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !