Аерозолният водороден прекис може значително да намали инфекциите в болниците с C. difficile

Ваня Милева Последна промяна на 21 март 2022 в 00:01 8317 0

Снимката изобразява колонии Clostridium difficile след 48-часов растеж върху плоча с кръвен агар. Увеличеният 4,8XC difficile, анаеробна грам-положителна пръчица, е най-често идентифицираната причина за диария, свързана с антибиотици (AAD). Тя представлява приблизително 15-25% от всички случаи на AAD. Кредит: CDC

Нови данни показват, че добавянето на аерозолиран водороден пероксид (aHP) към протоколите за превенция на болнични инфекции може ефективно да намали инфекциите с Clostridioides difficile (CDI), една от най-честите болнични инфекции.

Констатациите, които предлагат първата, дългосрочна оценка на система за дезинфекция с aHP за намаляване на CDI в клинични условия, са публикувани в American Journal of Infection Control, списание на Асоциацията на професионалистите в областта на контрола на инфекциите и епидемиологията.

„Нашето проучване показа, че постоянството при използване на система с аерозолен водороден прекис има значително влияние върху намаляването на инфекциите с C. difficile в цялата болница“, подчертава д-р Кристофър Труит (Christopher L. Truitt) от Wayland Baptist University и водещ автор на статията.

Индивидите, заразени с C. difficile, могат да бъдат асимптоматични или да имат симптоми, вариращи от лека диария до тежко и животозастрашаващо възпаление на дебелото черво.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията C. difficile е отговорен за 223 000 болнични инфекции, което води до повече от 12 000 смъртни случая и 6,3 милиарда долара разходи в САЩ годишно. Спорите на C. difficile могат да се предават от повърхности на околната среда в болничните стаи, включително парапети на легла, оборудване и дръжки на вратите, и са устойчиви на повечето дезинфектанти. Необходими са подобрени протоколи за хигиена на ръцете и почистване на околната среда, заедно с подобрено предписване на антибиотици, за да се предотврати разпространението и инфекцията с C. difficile, но дори и при последователно прилагане на тези мерки, микробът е трудно да се изкорени от болничните повърхности.

Системите за дезинфекция с aHP предлагат безконтактен подход за цялата стая за подобряване на стандартните протоколи за почистване на околната среда. Веднъж поставени в стая, системите генерират аерозолна суха мъгла, която съдържа определен процент водороден прекис. Мъглата покрива всички открити повърхности, за да унищожи спорите на C. difficile, които остават след физическо почистване. Към днешна дата няма дългосрочни данни, оценяващи използването на тези системи.

Д-р Труит и неговите колеги анализират ретроспективно честотата на CDI в голямо заведение за спешна медицинска помощ във Филаделфия, Пенсилвания, за период от 10 години, за да оценят ефективността на системата за дезинфекция с aHP за намаляване на CDI. Изследователите сравняват честотата на болничните инфекции с CDI в заведението преди и след внедряването на системата като допълнение към стандартните процедури за почистване на стаи за пациенти с CDI след изписването или трансфера на пациенти с CDI.

Констатациите показват, че последователното използване на система за дезинфекция на aHP допринесе за значително и продължително намаляване на нивата на болничните инфекции с CDI. За период от 27 месеца преди въвеждането на системата, заведението регистрира 120 болнични инфекции с CDI. След прилагането са наблюдавани 72 случая за 33-месечен интервал. Това отразява значително, 41% намаление на честотата на болничните инфекции с CDI в заведението – от 4,6 на 10 000 пациентодни до 2,7 на 10 000 пациентдни дни (p<0,001).

За допълнителен петгодишен период, през който системата aHP се използва последователно заедно с програма за почистване на околната среда и други мерки, включително употреба на антибиотици, изследователите наблюдават 74% намаление на CDI, настъпили в болницата*, между януари 2015 г. и декември 2019 г., нивата на CDI постоянно намалява от 5,4 на 10 000 пациентодни до 1,4 на 10 000 пациентодни.

"CDI е трудно да се предотврати, защото е много трудно да се елиминира от околната среда. Проучването, проведено от д-р Труит и колегите му, дава ценна информация за ползите от допълнителни усилия за превенция с aHP, за да помогне за значително намаляване на процента на това често смъртоносно заболяване“, коментира Линда Дики (Linda Dickey), президент на Асоциацията на професионалистите в областта на контрола на инфекциите и епидемиологията.

Справка: Christopher L. Truitt et al, Evaluation of an aerosolized hydrogen peroxide disinfection system for the reduction of Clostridioides difficile hospital infection rates over a 10 year period, American Journal of Infection Control (2022). DOI: 10.1016/j.ajic.2021.11.021

Източник: New study finds aerosolized hydrogen peroxide can significantly reduce C. difficile infections in hospital settings
Association for Professionals in Infection Control

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !