Акценти на седмицата: 14 декември - 20 декември 2015

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 декември 2015 в 00:42 2401 0

Физика

Може би откриха втора "частица на Бога", която радикално променя досегашната физика - На 15 декември на пресконференция на ЦЕРН, представяща резултатите след рестарта на Големия адронен колайдер, бе съобщено нещо наистина интересно: двата детектора CMS и ATLAS са регистрирали пик на необичаен сигнал, който най-вероятно не може да бъде вписан във фоновите взаимодействия, с около 750 GeV. В CMS са регистрирани 10 такива необичайни събития, а в ATLAS - 40. И макар статистическата значимост да е малка и да не е ясно коя теория извън Стандартния модел предсказва това - едно е несъмнено: обещаха ни, че в Големият адронен колайдер ще търсят "нова физика", и го правят.  

Затова бе важно и да ви припомним Как доказването на Суперсиметрията може да промени разбирането ни за Вселената.  

Медицина

Надежда за спасение от вируса на херпеса - това е наистина добра новина - Херпес симплекс вирус е причинител както на устен херпес, така и на по-опасните възпаления на очите и мозъчната тъкан. Веднъж попаднал в организма, вирусът остава в клетката-гостоприемник до живот. През повечето време се намира в състояние на покой, но различни стрес-фактори могат да го активират. Механизмите на повторна активация от години озадачават учените, но изследователи от Университета в Северна Каролина имат какво да кажат по въпроса. 

Защо раковите клетки предпочитат да добиват енергия от ферметация? - Ново изследване показва, че дори при наличие на кислород, раковите клетки и някои бактерии предпочитат ферментацията.  

Биология

Открит е древен вид човек, който може да се е срещал със съвременните хора - Фрагмент от бедрена кост на възраст 14 хиляди години на прачовек, чиито вид може би е доживял до наши дни, е намерена в пещера в Китай. Това откритие може да промени коренно представата ни за нашите предци. 

Космос

Потенциално обитаема планета e открита само на 14 светлинни години от нас (видео) - Открита е планета, което се намира в т.нар. "обитаемата зона" - област, в която условията на повърхността на планетата са близки до земните и допускат съществуването на вода в течно състояние. Планетите в обитаемата зона са благоприятни за живот. Планетата, наречена Wolf 1061c, е най-близката до нас от този тип в познатата ни Вселена, само на 14 светлинни години от Земята.


Разни

 Тази изминала седмица бе богата на теми за раздела "Скептик", чудатостите (или глупостта) на някои хора, сблъскали се с новите технологии. 

"... Те ще изсмучат цялата енергия на Слънцето" - Жителите на градчето Уудланд в Северна Каролина са забранили да се инсталират наблизо слънчеви панели, защото те "убиват растенията" и "ще изсмучат цялата енергия от Слънцето.

Северна Корея се отваря за света - направи си един профил във Facebook - забавни новини от Северна Корея, една от най-затворените страни в света, която започва да се "отваря" към света. 

Тази седмица от нафталина бе извадена една от най-елементарните теории на конспирациите - "Лунната конспирация". 

Поредният фейк за лунните конспиратори на един фалшив Стенли Кубрик - Тези дни някои световни и наши медии съобщиха, че "Таен филм с известния американски режисьор Стенли Кубрик твърди, че американците никога не са стъпвали на Луната, а кадрите са заснети на Земята". 

 

За Луната и конспирациите около нея - Подробен анализ на Божан Божков на мита, че "американците не са кацали на Луната", с който искаме да сложим точка на тази изтъркана вече тема.

 

Питър Санд, основател на The Pirate Bay: Отказах се - "Интернет е ужасен днес. Той е скапан. Вероятно винаги е бил скапан, но сега е по-лош от всякога", гласи присъдата на един от основателите на торент-тракера Питър Санд (Peter Sunde) за онлайн-изданието Vice.  

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !