"Аресибо" ще бъде разрушен (видео)

Поредната авария ще ускори разрушаването на една от най-известните обсерватории.

Ваня Милева Последна промяна на 01 декември 2020 в 18:07 5121 1

Кредит: National Science Foundation

Историята на един от основните научни инструменти на човечеството приключи на 1 декември. Най-мрачните страхове на инженерите, опитващи се да запазят радиотелескопа Аресибо, се сбъднаха - огромната инструментална платформа се срути върху главната чиния.

Известната от филма "Златно око" за Джеймс Бонд и телевизионния сериал "Досиетата Х" обсерватория Аресибо скоро ще бъде разрушена след тази поредна катастрофа, съобщава Националната научна фондация на Съединените щати (National Science Foundation).

През 70-те години с помощта на Аресибо изследователите извършват първото излъчване на междузвезден радиосигнал като част от проект за търсене на интелигентен живот извън нашата планета.

Преди откриването на 500-метровия телескоп в Китай, Аресибо бе най-големият телескоп с една чиния в света, но с течение на времето състоянието на съоръжението в Пуерто Рико започва да се влошава и да представлява заплаха за персонала му. Само през 2020 г. се случват две големи аварии.

През август скъсан кабел прорязва 30-метровия отвор в отразяващата чиния, а втори кабел се скъсва през ноември. През нощта на 1 декември в чинията се срутва инструменталната платформа, която не работи след августовското скъсване на кабела, повреждайки напълно чинията на телескопа. Както подчертават от Националната научна фондация, в резултат на инцидента никой от хората не е пострадал, но по-нататъшното присъствие на специалисти в Аречибо вече е опасно.

Целият проект за събаряне на Аресибо се очаква да бъде завършен скоро, тъй като Националната научна фондация не вижда възможност да възстанови телескопа и да продължи работата му. Въпреки че има телескопи, по-големи и по-мощни от Аресибо, понастоящем никой от тях не може да замени обсерваторията в Пуерто Рико с нейните възможности за радарно картографиране на астероиди и планети от Слънчевата система.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

02.12 2020 в 02:31

Не е скъсан кабел ами е скъсано стоманено въже.

Поддръжката на това съоръжение е съизмерима с голям окачен мост (то и конструктивно е подобно). Без поддръжка (а предвид намаленото финансиране е ясно че такава не е правена от много години) тоя железор под открито небе е бил обречен.

Китайците направиха нещо подобно ама то поне засега може около 1/4 от нещата които можеше Аресибо. И си е китайско отвсякъде ама поне е ново. Та известно време ще има откъде да се слуша.

От друга страна, няма нищо вечно.