Астрономи заснеха апарата ExoMars в космоса (анимация)

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 март 2016 в 09:22 3076 0

Кредит OASI Observatory team (Brazil)

Астрономи - "ловци на астероиди" от Бразилия, Австралия, Нова Зеландия и други страни наблюдаваха движението на европейско-руския апарат ExoMars-2016 в космоса и направиха снимки.

Снимките са публикувани на интернет страницата на Европейската космическа агенция

Координационният център NEO (за наблюдение на близко прелитащи до Земята обекти - Near-Earth object) организира международна наблюдателна кампания с цел да се получат наземни оптични наблюдения на космическия кораб.

Много бързо движещи се обекти без прецизна информация за орбитата им, достъпни за наблюдение за кратък период от време е сценарий, много подобно на този, да се открие астероид с близка и потенциално опасна траектория за Земята.

Така проследяването на космическия кораб ExoMars-2016 се оказва добра тренировка, а и предоставянето на информация за неговия път също е полезен резултат от кампанията.

Координационният център NEO активира мрежата си от обсерватории, разположени в Южното полукълбо, над което прелетя корабът ExoMars.

Космическия кораб ExoMars-2016, състоящ се от орбиталния апарат TGO (Trace Gas Orbiter) и спускаемия модул Скиапарели бе изстрелян на 15 март с помощта на ракетата носител "Протон-М" от Байконур.

Няколко часа след старта Координационният център NEO започна да получава обратна връзка. Но заради местни неблагоприятни метеорологични условия или технически проблеми първите добри снимки са получени в късния следобед от Алисън Трип и Сара Робъртс, използващи 1-метровия телескоп в Австралия (долу).

Може да се видят ясно две дълги ивици, оставени от ExoMars и резервоара за гориво изхвърлен от космическия кораб няколко часа по-рано. Малко след това още един сътрудник, Грант Кристи (Grant Christie) от Нова Зеландия, съобщи, че е проследил същите два обекта в продължение на почти 25 минути от Обсерваторията Стардъм в Окланд. Неговите изображения са сглобени в анимация (долу).

Междувременно Земята се върти и точно преди полунощ в деня на събитието екипът на обсерватория OASI (Бразилия), ръководена от Даниела Лазаро и Серджио Силва успява да направи поразителни изображения с телескопа си - космическият кораб изглежда като светъл обект, заобиколен от шест мътни петна - фрагменти от изхвърления горен етап на ракетата "Протон-М". Тези обекти се движат заедно и са отбелязани с червени стрелки (на най-горната снимка).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !