Астрономи заснеха смъртта на втората луна на Земята

Болидът, който се взриви над Австралия преди няколко години, е бил рядък „миниспътник“ на Земята

Ваня Милева Последна промяна на 03 декември 2019 в 13:17 10148 0

Болидът над езерото Онтарио е заснет през септември 2019 г. Кредит: American Meteor Society

Повечето малки метеорити не достигат повърхността на Земята, изгаряйки в атмосферата и не привличат вниманието на никого. Огнената топка обаче, видяна в небето над Австралия през 2016 г., неочаквано заинтересува астрономите. Автоматичната мрежа от камери Desert Fireball Network, разгърната за такива наблюдения, даде възможност да се засече неговият полет от няколко точки и да се изчисли траекторията му.

Оказа се, че болидът не може да причисли към обикновените астероиди, а е един от "временните спътници" на Земята.

Понякога привличането на планетата улавя не много масивни и небесни тела, не твърде бързо прелитащи покрай нея и те остават в орбита около Земята известно време. Това се случва наистина рядко - компютърната симулация показва, че от популация от 10 милиона астероиди в близост до Земята в предвидимо време около 18 хиляди са станали „временни естествени спътници“. 


Полетът на обекта е записан от шест точки едновременно Кредит:  Shober et al., 2019

Но все пак такива обекти съществуват и учените наблюдават астероида 2006 RH120 от няколко години, който от време на време се присъединява към Земята в своя полет. Нова находка на Патрик Шобър и неговите колеги от австралийския Университет Къртин сочи още една потенциална „временна минилуна“, чиято смърт бе заснета на 22 август 2016 г. от шестте камери на Desert Fireball Network.

В статия, публикувана в The Astronomical Journal, учените съобщават, че скоростта на болида достига 11 км/сек, а траекторията е почти вертикална. Такъв ъгъл почти елиминира вероятността тялото да е фрагмент от изкуствен обект, а бавното му движение не е като на обикновен близо прелитащ до Земят астероид. Според учените, необичаен взаимен подход на Земята и Луната, през който те преминали точно по това време, би могъл да го премести от нормална орбита.

Източник: Fireball Spotted Over Australian Desert May Have Been Super-Rare 'Minimoon', ScienceAlert

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !