Австралиец умира 8 години след като поглъща жив охлюв, което го оставя парализиран

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 ноември 2018 в 00:00 20032 0

Кредит Unsplash

Консумирането на сурови или недостатъчно сготвени плужеци може да доведе до заразяване с паразитен нематод, наречен Angiostrongylus cantonensis.

През 2010 г. тийнейджър ръгбист от Австралия, на име Сам Балард, приема необикновено предизвикателство на парти - да глътне жив градински плужек.

Експериментът го оставя парализиран и със значителни увреждания на мозъка, а в петък, 2 ноември, Балард почина в болница в Сидни на 28-годишна възраст, съобщава Live Science.

Странният и тъжен случай се случва, защото заедно с голия охлюв Балард поглъща паразит наречен Angiostrongylus cantonensis, известен като плъхов белодробен червей, който вероятно е проникнал в плужека от изпражнения на плъхове, пояснява британският EveningStandard.

Заразяването с плъхов белодробен червей  може да доведе до бактериален менингит, който включва симптоми като главоболие, гадене, повръщане и "необичайни усещания" в ръцете и краката, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention - CDC). Обикновено инфекциите с белодробни червеи преминават без лечение. Но в някои случаи могат да се появят опасни усложнения и да причинят сериозно нарушение на нервната система и дори смърт, твърди CDC. 

В дните след поглъщането на охлюва, Балард развива болки в краката си и е хоспитализиран след оплакванията му от постоянна замаяност и повръщане. Лекарите го диагностицират с инфекция с плъхов белодробен червей и пациентът изпада в кома, продължила 420 дни, съобщи по-рано Live Science.

След като Балард излиза от кома, вече е парализиран от врата си надолу, има затруднения с комуникацията и се нуждае от "денонощна грижа", според Independent.

Историята на Балард става известна по-рано тази година, след като финансирането на медицинските грижи за него бе намалено наполовина от Националната здравноосигурителна каса на Австралия. Правителството в крайна сметка преразгледа решението след широко медийно отразяване и обжалване от семейство Балард, съобщи News.com.

Хората могат да избегнат заразяването с паразитните плъхови белодробни червеи като избягват консумацията на сурови или полусурови охлюви и плужеци, жаби, сухоземни раци и сладководни скариди, препоръчва CDC. Зеленчуците, които може да са били в контакт с плужеци или охлюви, трябва да се измият, преди консумация, а хората, които подготвят сурови плужеци или охлюви, трябва да почистят грижливо ръцете си и приборите след това.

Най-важното
Всички новини