„Аз нося цветя...”, а може би боксови ръкавици (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 март 2019 в 09:18 1739 0

Кредит YouTube

Крабът Lybia Tessellata има интересен навик. Той взема подходящи по размер морски анемони и ги носи на щипките си.

Изглежда сякаш че носи два букета на любимата си. Наричан е и краб-боксьор, защото те наподобяват и боксови ръкавици.

Всъщност това е взаимноизгодно съжителство или симбиоза - анемоната помага на рака да се защитава от враговете си и да получава храна, а той я разхожда.

Lybia Tessellataе е малък рак, черупката му е около 2,5 см. Обитава плитките води в тропическия индо-тихоокеански регион - от Червено море и източноафриканското крайбрежие до Индонезия и Нова Гвинея, където температурата е около 24º С. Предпочита пясъчни и чакълести морски дъна, където е добре замаскиран, а също и живи корали, по които се прилепва с дългите си тънки крака. 

Щипките му са малки и слаби, с тях той не може нито да се защити, нито да си хване храна. Затова L. tessellata носи малки морски анемони, обикновено Bunodeopsis spp. или Triactis producta, на всяка щипка, като ги държи  хоризонтално, докато се движи. Ако някой хищник го нападне, той заплашва агресора с анемоните, чиито пипала са добре въоръжени с жилещи клетки. Той не е в състояние да се храни със своите щипки и използва пипалата на анемоните, за да събира частици храната, която след това разкъсва с подвижните си крачка.

Подходящ е за отглеждане в аквариуми, но е срамежлив вид и е по-лесно да се намери през нощта, когато светлините на аквариума са загасени.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !