Българският отбор печели един златен и два сребърни медала на Международната олимпиада по информатика

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 август 2015 в 18:40 3958 0

Кредит СРООПН

Българският олимпийски отбор по информатика се завръща у нас с един златен и два сребърни медала от тазгодишната Международната олимпиада, която се проведе от 26 юли до 2 август в Алмати, Казахстан.

Регистрираните държави за участие са 84 на брой, а състезателите – 324.


В състава на нашия отбор са:

  • Христо Венев, СМГ, 12 клас – златен медал
  • Енчо Мишинев, МГ Ямбол, 10 клас – сребърен медал
  • Даниел Атанасов, СМГ, 11 клас – сребърен медал
  • Кристиян Цъклев, СМГ, 12 клас

Всички състезатели в отбора са се състезавали на международни олимпиади и предишни години. Христо Венев вече има 11 участия на международни олимпиади, на всички от които печели златен или сребърен медал. Енчо Мишинев има 7 участия отново само със златни и сребърни медали. Те са двамата първенци на отборите през последните няколко години. На Балканската олимпиада по информатика през 2015 г. двамата са носители на два от трите златни медала на състезанието.

Ръководител на отбора е Емил Келеведжиев – главен асистент в Института по математика и информатика на БАН. Ръководител на националния отбор по информатика от 2009 г., и председател на националната комисия по информатика.

Заместник ръководител е Младен Манев – главен асистент в Технически университет – Габрово и член на националната комисия по информатика.

Международната олимпиада по информатика

Международната олимпиада по информатика е основана по инициатива на България и първото състезание е проведено у нас през 1989 г. в Правец. Днес събира участници от над 80 държави, като всеки отбор е представен от четирима състезатели. Според обобщената класация по медали за всички времена сме завоювали общо 92 медала, от които 22 златни, 33 сребърни и 37 бронзови. В резултат на това България се нарежда на 5 място в отборната ранглиста за всички времена след Китай, Русия, Полша и Румъния. Най-добрият ни състезател досега е Румен Христов с общо 3 златни и 2 бронзови медала, което го нарежда на трето място в света.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !