Българските антарктици представиха работата си на форум в Бърно

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 август 2017 в 13:39 2174 0

България ще бъде домакин на 31-то съвещание на Съвета на мениджърите на национални антарктически програми (COMNAP), което ще се проведе през юли 2019 г. у нас.

Това беше договорено на току-що завършилото в Бърно, Чехия 29-то съвещание на COMNAP и е голямо признание за българската антарктическа програма.

На форума България беше представена от директора на Българския антарктически институт проф. дн Христо Пимпирев и логистик-мениджърите инж. Йордан Йорданов и Драгомир Матеев.

Българската делегация представи дейността на България в Антарктика през последния сезон и координира логистичната и научна програми на предстоящата 26-анационална антарктическа експедиция. Благодарение на отличните връзки на нашите полярници бяха проведени персонални разговори с представители на над 20 държави и бе постигната договореност за транспорта на хора, храни, гориво и строителни материали до българската антарктическа база.

По предварителни разчети предстоящата експедиция ще стартира в края на ноември и първата група българи ще стигне до базата с помощта на бразилската и аржентинската антарктическа програма. Както винаги основна помощ за транспорта на няколкото групи български учени в средата на декември и началото на януари ще окаже испанската антарктическа програма с техния кораб „Хесперидес”. Прибирането на нашите учени след зазимяването на базата през март 2018 г. ще бъде със самолет, нает от португалската антарктическа програма.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !