Бандит стиска дрога в червата си 40 дни. Какво се случва в тялото му?

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 март 2018 в 00:01 5375 0

Кредит Pexels

Англичанин отказва да ходи до тоалетната повече от 40 дни, за да прикрие доказателства за търговия с наркотици. Какво се случва с организма му и какви са опасностите при продължителна липса на дефекация? 

Полицаите, които арестуват 24-годишния мъж на 17 януари, обясняват, че са го видели да поглъща нещо, което изглежда е наркотик. Според BBC News, прокурорите сега казват, че отказва да яде много, за да се предпази от изхвърлянето на доказателствата. Изминаха 44 дни, без да освободи червата си.

И така, какво се случва, когато отказвате да освободите червата си? Обикновено не е нещо добро, подчертава гастроентерологът Ян Лъстбадер (Ian Lustbader) от Нюйоркския университет Langone Health.

"Птиците трябва да летят, рибата трябва да плува и червата трябва да се освобождават", коментира Лъстбадер пред Live Science

Задръжка на фекалиите

Умишленото задържане на изпражненията за дълъг период от време е рядко срещано, пояснява Лъстбадер. Обикновено хората с хронична констипация или проблеми с подвижността на червата, отчаяно искат да дефекират. (Подвижността на червата е способността на храносмилателната система да премества съдържанието си.) Ако се яде и не се отделя, дебелото черво може опасно да се раздуе - състояние, наречено "мегаколон". Изпражненията може да станат твърди и да се уплътнят, а червата може наистина да се разкъсат. Според книгата "Управление на функционалните стомашно-чревни заболявания при децата: биопсихологични концепции за клинична практика" ("Management of Functional Gastrointestinal Disorders in Children: Biopsychosocial Concepts for Clinical Practice", Springer, 2014), дебелото черво може да се разшири и в гръдния кош.

Не е ясно какъв е световният рекорд за задържане на фекалиите, но в книгата за стомашно-чревните разстройства има абдоминална рентгенова снимка на 13-годишно момче с "функционален синдром на фекална рецензия", което не е можело да се изходи в продължение на година.

Този синдром, наблюдаван най-вече при деца, възниква, когато пациентът се уплаши от неволно изпускане, може би заради неприятни преживявания в миналото. Пациентът стяга тазовите и седалищните си мускули, за да потисне изпускането. Малки количества течни изпражнения могат да се промъкнат зад нарастващата маса на твърдото изпражнение, което става все по-голямо и потенциално по-болезнено за преминаване. Децата могат да задържат изпражненията си седмици и месеци. Симптомите включват болка, раздразнителност и загуба на апетит. Лечението включва лаксативи и омекотители за изпражненията.

Мързеливи черва

В случая с мъжа в Англия отказването на храна в крайна сметка ще забави драстично желанието за дефекация, обяснява Лъстбадер, но това е временно решение - в крайна сметка недохранването ще се превърне в проблем - с интравенозно хранене е трудно да издържи дълго време.

Човекът, погълнал наркотиците, рискува опаковките да се разкъсат и наркотичните вещества могат да проникват в неговата система. Това може да доведе до предозиране. От друга страна, ако количеството наркотици е малко, тялото би могло да абсорбира просмукването и мъжът може успешно да скрие доказателствата - освен ако властите не изпробват урината му - пояснява Лъстбадер. 

Въздържането от дефекация може потенциално да повреди механизма за обратна връзка, който поддържа гладкото преминаване през червата, заяви Лъстбадер.

"Ако непрекъснато потискате нуждата от дефекация, рискувате да промените подвижността на червата в бъдеще или евентуално да имате нужда от лаксативи или други неща, за да стимулирате дебелото черво да проработи отново", коментира той.

Дори и без никаква храна, каза той, червата със сигурност все пак отделят нещо. В чревната лигавица се произвеждат слуз (мукос) и течности, така че дебелото черво на заподозряния наркодилър не може да остане напълно празно.

Насрочено е седмо си заседание за гредане на делото в днес, петък , 2 март, според BBC.

- Ще видим кой ще спечели - заяви Лъстбадер. - Системата или дебелото черво.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !