Бял носорог е убит само заради 1 см рог

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 юли 2018 в 10:49 10440 0

Кредит Ayesha Cantor/Caters

Носорогът Бела с малкия Танк, която бе убита за 1 см рог.

Предупреждение: следват снимки, съдържащи жестокост.

В Южна Африка е убит бял носорог заради по-малко от един сантиметър от рог, въпреки че наскоро му е пренахнат рога като предпазна мярка, съобщава IFLScience.

Осакатеният труп на 20-годишната Белла бе открит миналата седмица в парка "Крагга Камма" в Южна Африка, където е живяла с малкото си.

На нея и на другите носорози в парка са отрязани роговете само преди една седмица като превантивна мярка срещу наглите бракониери в Южна Африка. Малкото на име Танк е само на 16 месеца и все още зависи от майчиното мляко. Той е открито да се скита около трупа на майка си.

От парка Крагга Камма съобщиха новината във Facebook, добавяйки, че това е "отвъд нашето разбиране, че може да бъде убита само за 1 см рог ..."

Тялото на Бела е открито в парка Kragga Kamma миналия четвъртък. Снимка: Ayesha Cantor/Caters

В Южна Африка са 80% от носорозите в света, но постоянно се бори с незаконното бракониерство, заради голямото търсене на рогове от носорог в Азия. Един килограм рог от носорог на черния пазар може да достигне до 75 000 долара, което го прави по-ценен от кокаина и златото.

Роговете на носорозите не са от кост, а са изградени от кератин, веществото, от което са ноктите ни. Те продължават да растат с около 10 сантиметра годишно, поради което много дивечови резерви премахват роговете на носорозите с безболезнена операция на всеки две години, за да не се изкушават бракониерите.

Изглежда, за съжаление, че това не е достатъчно. Броят на убитите в резерватите носорози нараства експоненциално през последното десетилетие, от 13 убити през 2007 г. до над 1000 през 2017 г.

Снимка: Ayesha Cantor/Caters

Продажбата на рогове от носорог всъщност не е незаконна в Южна Африка, след като забраната бе скандално отмена през 2017 г., макар че е търговията е забранена почти навсякъде по света.

Белите носорози са единственият носорог, който не е застрашен (макар че са регистрирани като почти застрашени в Червения списък на IUCN), след като около има 20 000 южни бели носорози. Те обаче са преследвани почти до изчезване в началото на 20 -ти век и само благодарение на специалните програми за опазване, започнали през 50-те години, са спасени. За съжаление, със същото не може да се похвали Северният бял носорог, чийто последен мъжки представител - Судан умря по-рано тази година.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !