Бивш бежанец спечели медала "Фийлдс" по математика, който бе откраднат минути по-късно

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 август 2018 в 07:23 9760 0

Кредит Inverse

Щастливият Биркар с медала - най-вдясно, заедно с Акшай Венкатеш и Питър Шолце. Награден е и Алесио Фигали.

Тази година Международният конгрес по математика бе разтърсен от скандал, след като медала "Фийлдс", известен също като "Нобелова награда" по математика, бе откраднат от един от победителите само 30 минути след като бе удостоен с наградата в Рио де Жанейро, съобщи ScienceAlert

На всеки четири години комисия за подбор избира между двама и четирима математици под 40 години, за да ги награди за тяхната "досегашна работа и за добрите перспективи за бъдещи постижения" с медала "Фийлдс". Наградените получават също парична награда от по 11 500 долара, за да продължат работата си.

Един от победителите, Каучер Биркар (Caucher Birkar) - професор в Кеймбридж и бивш бежанец оставя новия си медал в куфарчето си заедно с телефона и портфейла си и го сложи на масата в заседателната зала.

Минути по-късно той забеляза, че е изчезнал, според бразилския вестник O Globo.

По-късно, куфарчето бе открито извън мястото на провеждане на конгреса, но без медала и портфейла.

Медалът "Фийлдс" има висока стойност най-вече за своите получатели, защо тогава някой би искал да го открадне? Колко струва медалът?

Медалът "Фийлдс" е изработен от 14-каратово злато и според експерти е на стойност около 4000 щатски долара, така че освен сантиментална стойност, има и парична такава. Поради тази причина, според международния криминален експерт Крис Маринело (Chris Marinello), който е откраднал медала, вероятно не се интересува много от самата награда.

"Това е доста тъжна и жалка кражба", заяви за Inverse Маринело, ., основателят и главен изпълнителен директор на Art Recovery Internationa, група, специализирана в проследяването и възстановяването на откраднати произведения на изкуството, включително такива, ограбени от колекционери и художници от нацистка Германия.

"Количеството на златото, съдържащо се в този медал, е незначително в сравнение с професионалната и емоционалната стойност за получателя".

Маринело посочва, че макар медалът да струва около 4000 щатски долара, всъщност би могъл да донесе много по-малко, ако крадецът се опита лесно да се отърве от него.

"Виждам това през цялото време, докато се занимавам с разследването на кражби на изкуството и престъпници, които унищожават произведения на изкуството", разказва криминалистът. "Но кражба като тази, където обектът означава много повече за получателя и за света, отколкото за някой идиот, който веднага ще го стопи и ще получи 1000 долара, това е скандално".

Има съобщене, че крадецът е бил идентифициран от камерата на камерата за сигурност, но на този етап никой не е арестуван и медалът не е  върнат.

Каучер Биркар е един от четиримата получатели на Медал "Фийлдс" за 2018 г. International Congress of Mathematics.

Въпреки тази злощастна кражба, колегите на Биркар все още са много развълнувани за победата му. Биркар е удостоен с медала за приноса си в област на математиката, наречена алгебрична геометрия. Тя означава точно това, което подсказва името ѝ - опитва се да разбере геометричните обекти, използвайки уравненията, които ги описват.

"Това е абсолютно феноменално както за Каучер, така и за математиката в Кеймбридж", коментира Габриел Патернайн (), ръководител на катедрата по чиста математика и математическа статистика към Университета в Кеймбридж.

"Каучър вече бе изключителен млад изследовател, когато дойде в Кеймбридж, и сега е един от най-забележителните хора в тази област".

Биркар е роден в северозападен Иран и се премества в Англия през 2000 г. като политически бежанец.

Другите трима победители тази година са Алесио Фигали от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих; Питър Шолце от Университета в Бон; и Акшай Венкатеш от Института за напреднали изследвания в Принстън и Станфордския университет в Калифорния.

Надяваме се, че медалът скоро ще бъде върнат на законния си собственик.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !