Blue Origin ще приземи първата степен на ракетата си на товарен кораб (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 октомври 2018 в 11:22 3689 0

Космическата компания Blue Origin, основана от собственика на Amazon Джеф Безос, ще последва примера на SpaceX и ще запази първата степен на ракетата си на плавателен съд в морето, съобщава MariTime.

Когато Blue Origin най-сетне изстреля ракетата си New Glenn от Кейп Канаверал, се планира да приземи първата степен на товарният кораб Stena, който се намира в пристанището Пенсакола, където пристигна този месец.

Изпълнителният директор на Blue Origin Боб Смит по време на реч на срещата Aerospace Futures Alliance Summit в Линууд потвърди, че компанията ще използва този кораб, съобщава GeekWire.

"Той пристигна снощи и ще остане тук дълго време (до 24 месеца), докато Offshore Inland Marine извърши модификации на кораба", пише във facebook страницата на пристанището Пенсакола. "През следващите дни ще чуете за него много повече. Ние сме обвързани със споразумение за неразгласяване на информация, докато продажбата на кораба не бъде завършена".

Blue Origin възнамерява да стартира ракетата New Glenn през 2021 година. Първата степен трябва да кацне на товарен кораб. За разлика от SpaceX, който приземява първите си степени на своята ракета Falcon 9 върху стационарен шлеп, Blue Origin възнамерява да използва мобилен товарен кораб, осигуряващ по-голяма стабилност при кацане.

The Verge отбелязва, че SpaceX не е първа с идеята "кацане на море".

Blue Origin подаде патент за "морско приземяване на космически ракети" и свързаните с тях системи през 2010 г., доста преди SpaceX да извърши първото си контролирано приземяване на ракета.

Въпреки това, SpaceX успешно оспори патентната претенция, като изтъкна, че идеята вече е била предложена от други в миналото, което я прави неподлржаща на патент.

Ракетата, наречена на името на астронавта Джон Глен, ще бъде първата едностепенна тежка ракета, способна да извежда екипажи и товари на околоземна орбита и извън нея. New Glenn ще бъде за многократна употреба и предназначена за 25 мисии.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !