Blue Origin успя да приземи ракета за многократна употреба вертикално (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 ноември 2015 в 00:18 4726 0

Кредит Blue Origin

Американският предприемач Джеф Безос, основател на Amazon.com и Blue Origin, потвърди успешното приключване на теста на ракетата за многократна употреба New Shepard и капсулата й, предназначени за суборбиталните полети.

Ракетата на Blue Origin след полет на височина от над 100 км извърши стабилно вертикално кацане.

Видеото е достъпно на YouTube и на интернет страницата на компанията. Този тест е вторият след първите изпитания през април 2015.

Изпитанието бе проведено на 23 ноември 2015 на тестова площадка в Тексас. Капсулата с едноименната ракета New Шепърд е излетяла вертикално, достигайки височина от 100,5 км. Такетата носител се приземи на зоната за кацане на разстояние от 1,4 метра от целевата точка, под аплодисментите на своите разработчици (както се вижда на видеото долу). Капсулата с помощта на парашут се върна на Земята.

"Перфектно кацане, днес ние правим история" - се казва в съобщение на компанията.

Компанията Blue Origin разработва системата за многократна употреба New Shepard за превоз на височина от повече от сто километра шест души. Границата от 100 км се смята за предела, отвъд който започва космосът. Проектът е наречен на името на първия космонавт на САЩ Алън Шепърд. Модулът се състои от ракета и капсула, оборудвани с големи илюминатори, така че туристите могат да се насладят на гледките по време на космическите пътешествия. Предполага се, че компанията вече приема заявления от тези, които желаят да направят орбитален полет на космическия кораб, но засега не се съобщава колко ще струва едно такова пътуване в космоса.

На сайта си компанията обещава скоро да  извърши и полет с астронавт на борда на New Shepard.

Освен Blue Origin има още няколко частни фирми, които се занимават с разработването на апарати за суборбиталните полети. Сред тях - компанията Virgin Galactic и Xcor.

Идеята за използването на ракети за многократна употреба се разработва и от SpaceX. Обаче тя досега не успя нито веднъж да приземи "меко" първата степен на ракетата Falcon 9 на плаваща платформа. Собственикът на SpaceX Илон Мъск поздрави Blue Origin с успешното връщане на New Shepard, но не забрави да подчертае, че има разлика между "космос'' и "орбита'' в туитър.

Компанията Blue Origin ще предоставя двигателите за следващото поколение ракети на НАСА за бъдещите междупланетни мисии. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !