Черупката на люспестия охлюв е направена от истинско желязо и е магнитна (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 13 юли 2022 в 00:01 23474 0

Chrysomallon squamiferum
Кредит: Kentaro Nakamura et al. PLoS ONE 7(3): e3296

Това е единственото животно в света, за което е известно, че включва желязо в своя екзоскелет. Изгражда черупката си от стомана и дори мекото му, месесто стъпало е покрито с дебели железни плочки като на средновековен рицар.

Известен като панголина на морето, това е едно от най-металните животни на Земята.

Люспестият охлюв (Chrysomallon squamiferum) се среща в Индийския океан край хидротермални извори – пукнатини в морското дъно, често срещащи се близо до вулканично активни места, които изхвърлят топла вода, нагрята от разтопените скали дълбоко под океанската кора. Живее на дълбочини от 2400 до 2900 метра и може да издържа на температури до 400 градуса по Целзий. 

Видът досега е открит само в три хидротермални извора, чиято обща площ е приблизително еквивалентна на размера само на 10 000 м² или 10 декара. И колкото и да е странно, те изглеждат много различно в зависимост от това в кой хидротермален извор се намират.

Както е показано на снимката по-горе, черният охлюв с люспест крак е намерен край извора Кайрей (Kairei), разположен на Централния индийски хребет, около половината път между най-западния бряг на Австралия и източна Африка. 

Белият охлюв, показан на снимката по-горе, е открит на около 700 км от изворите на Кайрей, в полето на изворите на пасианса. 

Охлюви с люспест крак също са открити в извора Лонгчи (Longqi), който се намира на около 2500 км от отвора Солитер (Solitaire). Ето изображение на екземпляри, открити в отворите на Лонгчи (златист), Кайрей (черен) и Солитер (бял):

Кредит: Chong Chen/Wikimedia

Тези различни цветове се получават в резултат на различните химични състави в хидротермалната вода във всяко от вентилационните полета. 

Освен железо-сулфидните съединения, които охлювите поемат от водата, за да образуват своите черупки и плочи, те също така поглъщат химични вещества като пирит (FeS2, известен също като златото на глупаците) и грейгит (Fe4S4). 

Съотношението на такива химични съединения във водата от извора Лонгчи например придава на охлювите по-тъмен цвят от охлювите от Солитер, но по-светъл от охлювите Кайрей.

Удивително е, че чрез включването на отлагания от грейгит в техните екзоскелети, охлювите с люспести крака стават магнитни.

Добивът на морското дъно ще наруши местообитанията на тези необичайни същества и вероятно ще ги тласне към изчезване. Кредит: Chong Chen

Въпреки че учените не са съвсем сигурни как тези охлюви използват химичните вещества във водата, за да конструират своята броня, те смятат, че причината да го правят е да предотвратят хищници като раци, за които също е известно, че се събират в хидротермалната вода.

За съжаление, люспестите охлюви имат повече поводи за безпокойство, отколкото гладните ракообразни – те са първото животно, официално застрашено от изчезване поради заплахата от дълбоководния добив

Тъй като хидротермалните извори са богати на минерали и метали, те са от голям интерес за минните компании, които скоро може да получат зелена светлина да започнат комерсиален дълбоководен добив.

„Ако активните хидротермални извори бяха защитени срещу заплахата от дълбоководен добив, застрашеният статут на морския панголин може да бъде премахнат“, пише Джулия Сигварт (Julia Sigwart) от Морската лаборатория на Кралския университет в Белфаст за The Conversation.

Ето някои редки кадри на тези прекрасни същества, показващи страхотната си броня:

Източник: The scaly-foot snail’s shell is made of actual iron – and it’s magnetic
Bec Crew, Australian Geographic

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !