Човешкият мозък е програмиран за мързел

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 септември 2018 в 14:32 10799 0

Кредит Pxhere

Нашият мозък е програмиран за мързел - той се опитва да избегне физическата активност и предпочита тялото да остане в покой.

Изследователите стигнаха до това заключение, след като проучиха как се променя активността на мозъка при избор на определени дейности.

Статията е публикувана в списание Neuropsychologia.

Все по-малко хора се занимават с някакъв вид спорт и по принцип с физическа активност, въпреки че за ползите от активния начин на живот се говори все повече. Този ефект принуди изследователите да проучат как човешкият мозък реагира на физическата активност. Оказа се, че нежеланието да натоварваме тялото си е "програмирано" в нашия мозък.

За техния своя експеримент учените от Университета на Британска Колумбия използват 29 младежи на възраст от 19 до 25 години.

Участниците са поставени пред монитор, на който картинки, показващи физическа активност или почивка, се появяват в случаен ред. Доброволците управляват нарисувано човече (аватар), което може да се движи по екрана. В зависимост от задачата, участниците трябва да преместят човечето бързо към картинката с физическа активност, като избягват изображения, които символизират почивка или обратното. По време на експеримента, учените наблюдават мозъчната активност на участниците, използвайки електроенцефалограма (ЕЕГ).

Изследователите поискаха от доброволците да реагират на обикновени рисунки, изобразяващи сцени на физическо бездействие и физическа активност, и откриха, че мозъчната активност се различава в зависимост от сцената.
Кредит: UBC Media Relations

В резултат на експеримента се оказа, че средно участниците отместват човечето по-бързо от картинки с физическа активност. Но ЕЕГ показа, че мозъкът по-неохотно отмества човечето далеч от картината с изображение на почивка като по същото време активността на мозъка се увеличава.

"Запазването на енергията е от съществено значение за оцеляването на хората, защото това ни позволява да бъдем по-ефективни в търсенето на храна и подслон, да се състезаваме за сексуални партньори и да избягаме от хищниците", коментира за Science Daily водещият автор на изследването Матийо Бойспонтие (Matthieu Boisgontier) от Университета на Британска Колумбия. "Неуспехът на обществените политики за противодействие на пандемията на липсата на физическа активност може да се дължи на мозъчните процеси, които са били развити и са подкрепени в еволюцията".

Резултатите показват, че са необходими допълнителни мозъчни ресурси, за да се противодейства на привличането на статичното поведение, заклюават изследдователите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !