Чудовищно слънчево изригване изпраща радиация към Земята. Очакват се мощни полярни сияния

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 септември 2017 в 19:32 19851 4

Кредит NASA

Днес Слънцето избухна с най-мощното си изхвърляне на маса през последните 12 години, резултат от сливането на двете най-големи групи слънчеви петна. Геомагнитната буря, вследствие от слънчевата активност тази вечер може да предизвика мощни полярни сияния, съобщи НАСА.

Сегашното изригване принадлежи към клас X, то има оценка Х9.3, което го прави една от петте най-мощни експлозии на повърхността на Слънцето, от времето, когато се води статистика на тези събития.

Това се случва от страната на Слънцето, която "гледа" към Земята и следователно нейното въздействие върху нашата планета ще бъде максимално.

Събитието с мощност X9.3 е най-голямото изригване досега в текущия слънчев цикъл от около 11 години.

Настоящият слънчев цикъл започна през декември 2008 г. и сега се намалява по интензитет и се насочва към слънчевия минимум.

Това е фазата, когато такива изригвания на Слънцето ще са все по-редки, но историята показва, че могат все пак да ни изненадат.

Мащабът на слънчевите петна е няколко пъти размера на Земята.

Засега не се знае с точност какви ще са последствията за живота на Земята, астронавтите и сателитите в орбита.

Вероятно ефектът върху електрическите мрежи или сателитите ще е незначителен. Пътниците и екипажа на високо летящи самолети на високи географски ширини могат да бъдат изложени на повишен радиационен риск. 

Американската Национална океанска и атмосферна администрация (NOAA) заяви във вторник, че е издадено предупреждение G3 Watch.

Предупреждението означава, че народи и държави, над жълтата линия на изображението долу могат да наблюдават северно сияние тази вечер.

Снимка: Pinterest

Вредната радиация от изригването не може да премине през земната атмосфера, за да се отрази на хората на земята, но когато е достатъчно силна, тя може да наруши атмосферата в слоя, където са на орбита GPS и комуникационните сателити.

Електронният поток над 2 MeV се очаква да продължи на най-високи нива за следващите три дни. Протоният поток, по-голям от 10 MeV, се очаква да продължи при нива S1.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

08.09 2017 в 17:41

Откогато работех в ИКИ-БАН.
Чакай. Няма да ти се обадя.

15914

3

поп Дръвчо

08.09 2017 в 12:34

Нищо не пречи на старшинката да разбира от орбитална механика. По същество Стефан е прав.

23293

1

Стефан

06.09 2017 в 20:21

Няма как да не влияе на космонавтите, ако улучи Земята.
От големите изригвания атмосферата се нагрява, и се раздува. От тая работа пък, станцията може да падне и с 30 километра за една седмица, и това не харесва на никого. Понеже им струва и много гориво, освен излишното облъчване на хората.