07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Д-р Аспарух Илиев: Пренасят ли COVID-19 ваксинираните както неваксинираните

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 септември 2021 в 10:00 147172

До появата на Делта варианта ваксините срещу COVID-19 силно намаляваха количеството на вируса, дори и при заразени. С Делта варианта това се промени, НО (както винаги) има едно "но".

Проучване на количеството на вируса във ваксинирани, но заразени, показа количество, сходно на това в незаразени като автоматично всички започнаха да говпрят, че дори и ваксинираните пренасят COVID-19 по същия начин, както и неваксинираните.

Има няколко нюанса, за които не говорим обаче, а те са много важни. Всички тези проучвания са за носители, които или имат симптоми, или са дали позитивен резултат на теста за вируса. Това са хора с някаква форма на по-слаба имунна реакция към ваксината.

Има обаче един немалък процент на хора, които остават силно имунни и както проуванията показват, техният имунитет и антитела блокират вируса много ефективно.

Те не са включени в проуванията за определяне на количеството на вируса, защото не го носят. Но те са част от имунологичния щит и според епидемиолозите не съвсем малък брой.

В този смисъл количеството вируси в позитивните носители в никакъв случай не може да бъде белег и критерий колко ефективно ваксината намалява разпространението на вируса, нито дали го прави.

Това могат да направят единствено добре структурирани епидемиологични проучвания.

Д-р Аспарух Илиев е ръководител на лаборатория в Университета в Берн, Швейцария.


+ 12
- 1
Преболедувалите и ваксинирани след това имат най силен имунитет срещу КОВИД! Само преболедувалите нямат толкова силен, защото организмът ни изгражда антитела срещу всичките 27 протеина на вируса при боледуване, а ваксината се фокусира основно върху блокиращите протеини и те са важни и в голямо количество при ваксинираните.
zuljin
Рейтинг : -12194
10.09 2021 в 19:22 1
+ 12
- 15
Има обаче един немалък процент на хора, които остават силно имунни и както проуванията показват, техният имунитет и антитела блокират вируса много ефективно.

Да, предболедувалите!!!
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.