Д-р Койчева: Как помагат на страдащите от екзема във Великобритания (видео)

Анна Койчева Последна промяна на 12 януари 2023 в 00:01 2094 0

Екзема? Самото изричане на думата екзема моментално свежда до мисълта и представата за дразнимост, липса на самочувствие, умора, безсъние, отчаяние, депресия, неспособност за съсредоточване и функиониране, нетрудоспособност, болезнен и влудяващ сърбеж, обезобразена и разранена кожа, непрекъснати мъки и „качество на живот“ сведено до страдание и мизерия в степен,че мисълта за слагане край на живота не е чужда на някои.

Известно е, че груповото обучение, предоставяно от екипи, подобрява донякъде състоянието, но първо е скъпо и второ – мнозина пациенти просто не искат да присъстват, защото не желаят да бъдат видяни и обсъждани на открито, да не говорим, че също отнема и време.

Сред страдащите от екзема има млади хора, подрастващи и тинейджъри, които и без друго прекарват голяма част от времето пред компютъра.

В тази връзка е интересно да се видят резултатите от едно последно проучване в Университета в Саутхемптън.

Както за други заболявания, така и за страдащите от екзема е създадена онлайн програма за подкрепа и самоконтрол, прилагането на която дава първите обнадеждаващи резултати. Проучването доказва, че онлайн интервенциите, които включват техники за промяна на поведението като избягване на отключващи фактори и дразнители, редовно прилагане на емолиенти и използване на локални противовъзпалителни средства, дава подобрения в здравните резултати.

Съдържание на онлайн програмата се основава на медицински доказателства и експертен консенсус. Обучението предоставя персонализирано съдържание и включва интерактивни и аудио-визуални съвети (напр. кратка оценка на екзема, видеоклипове, истории и съвети от други млади хора и семейства с опит с екзема). Участниците преминават през основна секция, включваща ключова информация и съдържание за промяна на поведението относно самоконтрола на екземата, преди да влязат в главното меню с различни теми, представляващи интерес за семейства и млади хора с екзема.

Смята се, че положителните резултати от онлайн интервенциите се дължат на даването на възможност на младите хора с екзема и на родителите, които се грижат за деца с екзема, да се почувстват по-уверени в справянето с това дългосрочно състояние.

Психологическият фактор е от значение – „анонимността“ на онлайн конфигурацията сваля бариерата от неудобство,срам и смущение, които са неизбежни при присъственото лечение и обучение.

При наличие на безспорни IT специалисти, подобни онлайн обучения и интервенции за пациенти няма начин да не може да бъдат направени и в България, смята д-р Койчева.

Справка: Eczema Care Online behavioural interventions to support self-care for children and young people: two independent, pragmatic, randomised controlled trials
BMJ 2022; 379 doi: https://doi.org/10.1136/bmj-2022-072007

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !