ДНК анализ разбули мистерията "Йети": Не е примат, а мечка

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 ноември 2017 в 00:14 7714 0

Кредит Wikimedia Commons

Неуловимият Йети (на снимката представа на художник) се оказа чиста легенда - козината и костите, която би трябвало да са негови, се оказаха от мечки и дори куче.

Търсенето на неуловимия Йети претърпя неуспех, тъй като предполагаемите негови косми и кости се оказаха на мечки, съобщава Live Science.

Наблюдения на Йети или "снежния човек" - загадъчно, маймуноподобно същество - са били докладвани в продължение на векове в Непал и Тибет. Съобщенията за митичното създание продължават векове във високите планини на Азия, а хората, които живеят в региона, са събрали косми, кости и други образци, за които твърдят, че принадлежат към легендарния звяр.

Но нов ДНК анализ на предполагаеми проби на Йети от музеи и частни колекции обяснява хималайската легенда със съвсем банален произход.

Учените подробно описват констатациите си онлайн на 29 ноември в списание Proceedings of the Royal Society B.

Изследователи от Университета в Бъфало анализират девет предполагаеми образци на Йети - в това число кости, зъби, кожа, косми и фекални проби - събрани в Хималаите и Тибет. Резултатите от изследването показват, че един е от куче, а останалите осем са от азиатските черни мечки, хималайски кафяви мечки или тибетски кафяви мечки.

Тези нови открития показват, че високите върхове на Хималаите може да са помогнали да създаде еволюционно различна линия на мечката, твърдят изследователите. 

Снежният човек или Йети, според сведенията е направил тези стъпки, заснети по време на експедиция до Еверест преди повече от 50 години. Wikimedia Commons

През 1951 г. британският алпинист Ерик Шиптън се завръща от експедиция на Еверест със снимки на гигантски стъпки в снега. Оттогава се появиха теориите, които предполагат, че неуловимият азиатски Йети представлява хуманоидно същество, все още неизвестно за науката. Според спекулациите това може да е оцелял член на изчезнал човешкия род, като неандерталците или маймуна като гигантопитека или дори невероятният хибрид между съвременните хора и други примати.

Проба на косми на Йети, събрани от йезуитски свещеник в планините в Непал през 1950-те, според производителите за филма "YETI OR NOT". Снимка: Icon Films Ltd. Бедрената кост от разложено тяло на предполагаемо Йети, намерена в пещера в Тибет. Снимка: Icon Films Ltd.

Едно проучване от 2014 установи, че две предполагаеми проби на Йети са от хибрид между полярна мечка и мечка, разказва д-р Шарлот Лингвист (Charlotte  Lindqvist), водещ автор на новото изследване и еволюционен биолог от Университета в Бъфало, Ню Йорк. Но Лингвист е скептична относно възможността за "някакъв странен хибрид на мечка, бродещ из Хималаите".

Тя и колегите й решават да предприемат последващи действия по проучването от 2014 г. като анализират още предполагаеми проби на Йети. "Мислех, че ако Йети наистина е мечка, това изследване може да бъде интересен начин да получите достъп до най-редки образци на хималайски мечки", разказва Лингвист.

"Беше вълнуващо да открием, че предполагаемите образци на Йети, без съмнение, не са странни хибридни същества, а просто мечки, свързани с местните кафяви и черни мечки", разказва д-р Шарлот Лингвист, ръководител на изследването. "Съвременната наука и по-специално, генетичните данни, могат да помогнат да се даде отговор и да се разрешат и други стари тайни".

Новото изследване свързва ДНК на проби, претендиращи да са на Йети, с азиатски мечки, включително хималайската кафява мечка (на снимката). Abdullah Khan/Snow Leopard Foundation

Тези нови открития хвърлят светлина върху еволюционната история на азиатските мечки. Докато тибетските кафяви мечки споделят близки общи прадеди с роднините си в Северна Америка, Европа и Азия, изследователите откриват, че хималайските кафяви мечки принадлежат към различна еволюционна линия, която се отклонява от всички други кафяви мечки преди около 650 000 години.

"Това е много преди съвременните хора са мигрирали от Африка", разказва Лингвист. "Може би високите върхове на Хималаите са запазили тези популации разделени и изолирани от другите кафяви мечки".

Бъдещите изследвания на генетиката на мечките може да даде още информация за тези изолирани и редки мечки ", което би могли да подпомогне стратегиите за опазването им", заключава Лингвист.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !