ДНК мутация позволява на някои хора да живеят здравословно само с 4 часа сън

Ваня Милева Последна промяна на 30 август 2019 в 10:25 4744 0

Вашите гени определят от колко сън имате нужда. Кредит: Flickr/rachel CALAMUSA/CC BY-SA 2.0

Имате ли нужда от пълни осем часа сън всяка нощ или като Маргарет Тачър сте в кондиция само след четири?

Изследователи са открили ген, който диктува от колко сън се нуждае човек, проучвайки хората от едно семейство, които спят много по-малко от средното.

Ин-Хуей Фу (Ying-Hui Fu) от Калифорнийския университет, Сан Франциско и нейните колеги анализират гените на 12 членове на семейство, което спи само 4,5 часа на нощ, без да се чувстват уморени. Те откриват, че имат мутация в ген, наречен ADRB1.

Когато екипът отглежда плъхове със същата мутация, те спят около 55 минути по-малко на ден. Това корелира с променената активност в мозъчна област, наречена дорзален варолиев мост, за която е известно, че регулира съня.

При нормални плъхове е установено, че в тази област ADRB1- експресиращите мозъчни клетки са неактивни по време на повечето етапи на съня, но са активни, когато са будни. При мутантните плъхове тези клетки са още по-активни по време на часовете на бодърстване.

Изследователите откриха също, че могат да събудят спящи плъхове, като изкуствено активират тези мозъчни клетки, експресиращи ADRB1.

Допълнително време

Ррезултатите сочат, че мозъчните клетки, експресиращи ADRB1, стимулират бодърстването и че вариациите в гена на ADRB1 влияят на това колко дълго можем да останем будни всеки ден, обяснява Фу.

Екипът й преди това е открил, че мутациите в други гени като DEC2 също влияят на хората да се нуждаят от по-малко сън.

Тези мутации изглежда не са свързани с никакви отрицателни последици за здравето.

„Повечето хора с кратък естествен сън са много щастливи от модела си на спане - обикновено напълно се възползват от допълнителното си време“, коментира Фу.

Защо не всички сме работоспособни при по-малко сън?

Фу смята, че мутациите ADRB1 и DEC2 трябва да са се появили наскоро в човешката история и не са имали време да се разпространят.

„8-часовата норма е стандарт отдавна, но няколко наскоро появили се мутации предизвикаха тази на пръв поглед изгодна способност“, отбелязва тя.

Възможно е да разработим лекарства, които да намалят времето за сън, от което се нуждаем, като имитираме ефектите на мутацията на ADRB1, но това все още е твърде далеч, коментира Фу.

Справка: Neuron, DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.neuron.2019.07.026

Източник: DNA mutation lets some people live healthily on only 4 hours' sleep, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !