Денят на Земята на 50 години - от доброволство до глобално движение в защита на околната среда

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 април 2020 в 11:59 4533 0

Кредит ERNESTO YERENA MONTEJANO, earthday.org

На 22 април 2020 отбелязваме деня на Земята за 50-ти пореден път. През 1970г. група доброволци организират неочаквано мащабно събитие, обединило 20 милиона американци - 10 процента от населението на САЩ по онова време - което помага за създаването на съвременното екологично движение. 

Петдесет години по-късно сме изправени пред различни екологични предизвикателства, толкова по-големи, като основното са глобалните климатични промени. 

Спомените си за началото на движението преди 50 години, както и размисли за настоящето споделят в разказ за New Scientist доброволецът Гари Пол Набан (Gary Paul Nabhan) и в интервю за Earth Day Network организаторът Денис Хейс (Denis Hayes).

Кредит: Justine Sullivan, earthday.org

Аз бях там в началото, започва разказа си Гари Пол Набан. През 1970 г. бях 17-годишен стажант, част от екип с около 80 души, който организираше деня на Земята от централата във Вашингтон, окръг Колумбия. Събитието беше описано като национален ден за конференции по въпросите на околната среда. Основателят Гейлорд Нелсън (Gaylord Nelson) направи голяма част от планирането на събитието с млади активисти. Това даде на движението чувство за разнообразие, както и обвързване с каузата.

Не можехме да си представим, че денят на Земята ще стане най-голямото публично събитие в историята на САЩ.

Всички събития от пролетта на 1970 г. заедно бяха 80 пъти по-големи от музикалния фестивал Уудсток през лятото на 1969 г. На 22 април 1970 г., 20 милиона американски граждани взеха участие в местни събития, от конференции в 1 500 колежа и университета, до почистване на природата. Например 300 гмуркачи събраха отпадъци от бреговия шелф на Тихия океан.

Скоро след това денят на Земята стана глобален. За по-малко от две десетилетия 200 милиона души взимаха участие в над 140 страни. Въпреки че големите числа не говорят сами по себе си за влиянието на деня на Земята, все пак показва развитието с нова интензивност на екологичния активизъм по света.

Инерцията от първия ден на Земята без съмнение помогна на прокарването в САЩ на закони за застрашените видове, чистата вода и въздух, както и за създаването на щатската Агенция за опазване на околната среда, която се занимава с проблемите за здравето, идващи от индустрията.

Тази година пандемията от COVID-19 ще засенчи деня на Земята. Ще се отменят събития и освен статиите и постовете в социалните медии, събитията ще са много по-малки в сравнение с предишните години.

Новото поколение активисти расте, приемайки се за жители на света и COVID-19 е само още едно доказателство, че всички сме заедно в това и че трябва да гребем в същата посока. Моята приятелка, биологът на околната среда Робин Уол Кимърър (Robin Wall Kimmerer) го обобщи много добре като каза:

"Когато времената са лесни и има много какво да се прави, отделните видове могат да го правят сами. Но когато условията са тежки и животът е труден, е нужно екипно усилие и реципрочност, за да продължим живота си напред".

Кредит: Justine Sullivan, earthday.org

Earth Day Network: Днес се изправяме през различни битки от тези през 1970 г., но какви уроци можем да научим от първия ден на Земята, които можем да приложим днес в борбата с глобалните климатични промени?

Денис Хейс: Този първи ден на Земята беше толкова важено донякъде и защото събрахме огромен брой различни промени - градското замърсяване на въздуха, магистрали, минаващи през жилищни квартали, бои, съдържащи олово, петролния разлив в Санта Барбара и др. И оттогава хората влагат най-много усилия в нещо, което е директно свързано с тях, ние бяхме просто обикновени хора. Подкрепяхме тези, които споделяха ценностите ни да излязат и да се организират в рамката на деня на Земята.

Ако разглеждаме нещо като климатичните промени има различни подходи. На различните места в страната има различни опасности. Където живея имаме горски пожари, но никога не е минавал ураган. И така, нещата, които се отнасят за едно място, може да са много различни за друго. Трябва да имаме такава ширина на обхвата.

Ако има един урок, той е следният: Този първи ден на Земята беше много голям с широк набор ценности, които го подкрепяха. В следващите десетилетия спектъра се стесни и докато оставаме твърдо зад нашите ценности и цели, трябва да приемаме повече идеи.

Кое виждате като основното наследство от първия ден на Земята?

Наследството от първия ден на Земята беше фундаменталното преструктуриране на американската икономика. Законодателството през 70-те години може би беше най-голямата промяна в историята на начина, по който функционира американската индустрия. Хора, които нямаха никакви притеснения за замърсяване, за токсични отпадъци, за извличане на ресурси, изведнъж се наложи да действат по начини, които са в защита на общественото здраве и опазването на природата.

Бих добавил към това и промяната в начина, по който американците виждат света около себе си. През 60-те години най-честото възприемане на замърсяването беше, че това е миризмата на прогрес, миризмата на успеха. И ние успяхме да създадем контекст, в който хората започнаха да променят поведението си, ценностите си, колите, които купуват, храната, която ядат, дрехите, които носят, взимат решения да имат само едно или две деца от екологични съображения. Това промени начина, по който милиони американци живеят живота си. 

Какъв ще е успешният ден за Земята през 2070 г.? И какво наследство се надявате да оставите докато денят на Земята се насочва към следващите си 50 години?

Преди 50 години нямахме компютри. Нямахме интернет. Нямахме смартфони. Нямахме литиево-йонни батерии. Нямахме електрически автомобили. Нямахме природосъобразни мрежи. Ако започнете да описвате как ще изглежда светът физически, освен ако не сте Жул Верн, вероятно много ще сгрешите.

Но аз се надявам, че това, което ще имаме през 2070 г. ще е свят, който живее в границите си. Това е екологичен термин, да не излизаме извън настоящия си капацитет. Да страдаме от колапс заради надхвърляне на границите е нещо, от което се страхувам и е вероятно, но не би трябвало да е ако правим всичко правилно. Когато нещата потръгнат добре за природата, денят на Земята ще бъде просто като празненство, а ако нещата се развият зле за околната среда, тогава ще има протести срещу всичко това, което се случва погрешно и влияе отрицателно на хората. Надявам се през 2070 г. да се в позиция да празнуваме.

Източници: New Scientist - Earth Day at 50: How an idea changed the world and still inspires now

EarthDay.org - EARTH DAY, 50 YEARS ON: Q&A WITH DENIS HAYES, COORDINATOR OF THE FIRST EARTH DAY

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !