Дешифрирана е най-древната човешка ДНК

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 септември 2015 в 16:40 10247 0

Кредит Cult

Homo heidelbergensis.

Немски учени са успели да дешифрират най-древната човешка ДНК от фосили, намерени в Испания на възраст около 300 до 400 хиляди години и са установили, че са на прародител или близък роднина на неандерталците.

Това е най-старият секвениран член на човешкото семейство, който може да отложи времето на появата на общите предци на неандерталците и съвременните хора, според презентация на Петата годишна среща на Европейското общество за изучаване на човешката еволюция (European Society for the study of human evolution), съобщава Science magazine.

В средата на 90-те изследователите са открили кости и зъби от 28 индивида в Sima de los Huesos ("ямата на костите"), една пещера в планините Atapuerca, Испания. Първоначално, костите са класифицирани от екип, ръководен от палеонтолога Хуан-Луис Арсуага (Juan Luis-Arsuaga) от Университета Комплутенсе в Мадрид като принадлежащи на Хайделбергски човек, който се смята за предшественик на неандерталците, живял преди около 600 000 до 250 000 години в Европа, Африка и Азия. Но други изследователи предполагат, че са на близки роднини на съвременните хора.

По същото време, изследователи от Института Макс Планк за еволюционна антропология в Лайпциг, Германия, обявяват, че ще се опитат да разшифрова ядрената ДНК на вкаменелостите и да разкрият мистерията.

След 2 години на интензивни усилия, палеогенетикът Матиас Майер (Matthias Meyer) от Института Макс Планк за еволюционна антропология успява да секвенира достатъчно ядрена ДНК от фосили от зъб и кост на крак и да разкрие загадката. Задачата е особено предизвикателство, защото древната ДНК се разгражда на къси фрагменти, съставени от едва 25-40 единични нуклеотиди (базови двойки - градивни елементи на ДНК). Въпреки, че немските учени не успели напълно да дешифрират генома, все пак била получена информация за около един до два милиона двойки нуклеотиди.

Оказа се, че останките съдържат значително повече неандерталски алели, а разликите с Денисовия човек и Хомо сапиенс са  много значителни. Това предполага, че предците на неандерталците са били отделени от предците на други представители на човешкия род много по-рано, отколкото се смяташе досега - от преди 100-400 хил. години.

Резултатите потвърждават, че предците на Хомо сапиенс са отделна група много по-отдавна. Всичко това може да доведе до преразглеждане на възгледите за еволюцията на Хомо сапиенс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !