Документалното кино и климатичните промени или как изглежда науката за климата на екрана

Климатека Последна промяна на 30 декември 2022 в 17:12 7501 0

Кредит: Unsplash

Документалните филми заемат все по-голяма роля в информираността на обществото по темата

В днешно време хората стават все по-информирани, по-ангажирани, но и по-разтревожени за климатичните промени и техните проявления. Все по-често обществото се обръща към научни и експертни доклади и анализи. Но в последните години документални филми и поредици започват да заемат ключово място в информираността на обществото. Документалното кино има способността да разширява представата ни за света, като ни образова по конкретен въпрос и допринася за по-доброто разбиране на връзката на човека с природата. Представяме ви 15 документални филма, които разказват с факти за климатичните промени и последствията от тях.

Изкуството е способ за комуникация, а в случая с документалното кино – комуникация на реалността и науката. Документалните филми и сериали, посветени на промените в климата, дават възможност да видим какъв е животът на други места на света, където климатичните промени водят до редица проблеми, включително такива, свързани с оцеляването. Документалното кино ни позволява да имаме по-близка представа до реалността, като виждаме с очите си, макар и през екрана, деградацията на екосистеми, влошаването на условията на живот на цели общности и постепенната загуба на Земята в състоянието, в което я познаваме. Документалните филми са и източник на информация, който чрез изкуство ни помага да разбираме и възприемаме по-добре науката за климата.

Първият документален филм, който споменава изменението на климата, е още от далечната 1958 г. “Богинята без окови” (“The Unchained Goddess”) е част от поредицата от образователни филми на Франк Капра. Историята е следната: учен и писател обясняват различните метеорологични явления на Метеора, богинята на времето, включително предупреждават за заплахата от глобалното изменение на климата. NOVA, една от най-популярните програми за популярна наука в САЩ, за първи път се занимава с тематиката на климатичните промени през 1983 г., почти десетилетие след старта си. Но филмът “Неудобната истина” от 2006 г., който е създаден по идея на бившия президент на САЩ Ал Гор, дава тласък на създаването на още редица документални и игрални филми и сериали, посветени на климатичните промени. 

Тук сме подготвили колекция от 15 от най-забележителните документални филма за климатичните промени, които дават възможност да погледнем проблема през различни гледни точки. Поредността, в която са изброени филмите, е произволна.

Филми, посветени на науката за климата

От няколко десетилетия учените предупреждават за изменения в климата, причинени от антропогенната дейност, но едва в последните години темата придоби по-голяма гласност. Следват няколко документални филма, които обясняват връзката между емисиите на парникови газове и повишаването на глобалните температури, последиците от изменението в климата и отражението им върху живота на Земята.

“Неудобната истина” – част 1 и 2

“An Inconvenient Truth”; “An Inconvenient Sequel: Truth to Power”

“Неудобната истина” излиза 2006 г., създаден е по идея Ал Гор и е режисиран от Дейвис Гугенхайм. Филмът очертава фундаменталната наука зад глобалното затопляне, човешкото въздействие за климатичните промени и връзката между нивата на въглероден диоксид и повишаването на глобалната температура и подчертава факта, че днешните нива и тези, прогнозирани от учените, са далеч отвъд естествените за Земята. Филмът също така прави връзката между повишаващите се температури на въздуха и на океаните и екстремните метеорологични явления.

През 2017 г. излиза и продължение на филма – “Неудобната истина 2” (“An Inconvenient Sequel: Truth to Power”), който представя нови, отрезвяващи данни. В него Ал Гор пътува до ключови места като Флорида, където екстремните метеорологични явления са се влошили.

Трейлър на “Неудобната истина” (“An Inconvenient Truth”)

Трейлър на “Неудобната истина 2” (“An Inconvenient Sequel: Truth to Power”)

“Нашата планета” 

“Our planet”

“Our planet”, официален трайлър, Netflix

Документалната поредица на сър Дейвид Атънбъро изследва важни местообитания на Земята и живота, който те поддържат, и показва как те са засегнати от повишаващите се температури и покачващото се ниво на морското равнище, окисляването на океана и последващото намаляване на популацията на дивата природа. Епизодите превеждат зрителя през замръзнали пейзажи, джунгли, гори, крайбрежни зони и рифове, пустини, безкрайни савани, както и в тъмните дълбини на океана, за да покаже опустошителното реално въздействие, което изменението на климата оказва върху животните и растенията, обитаващи тези места. “Нашата планета” предава усещането за това как всичко е свързано – от хранителните вериги до метеорологичните модели – и как изменението на климата засяга всичко това. „Навсякъде по нашата планета решаващи връзки се прекъсват. Стабилността, на която ние и целият живот разчитаме, се губи. Това, което правим през следващите 20 години, ще определи бъдещето на целия живот на Земята”, разказва Атънбъро.

“Chasing Coral”

“В преследване на корали” 

Филмът на Netflix показва и обяснява обезцветяването на коралите, което е безспорен индикатор за изменението на климата. Феноменът се нарича така, тъй като коралите изхвърлят едноклетъчните водорасли, с които живеят в симбиоза – зооксантели (които доставят храната им и им придават цветовете), вследствие на повишаването на температурата на водата. Без тези водорасли, коралите умират. Предизвиканите от човека климатични промени са най-голямата заплаха за кораловите рифове – дори повече от замърсяването и неустойчивия риболов. Режисиран от Джеф Орловски, документалният филм проследява екип от всеотдайни водолази, фотографи и биолози, които изучават загубата на световните коралови рифове.

“Chasing Ice”

“В преследване на леда”

Chasing Ice, официален трейлър

Режисиран отново от Джеф Орловски, филмът съсредоточава усилията си върху далновидния фотограф Джеймс Балог и екипа му от авантюристи, които поставят фотографско оборудване в не най-подходящите на Земята условия – Арктика, за да покажат ефекта от глобалното затопляне върху ледниците. Балог заснема за първи път изображения в Арктика през 2005 г. за съвместен проект с National Geographic – опит, който го превръща от климатичен скептик в активист и човек, който дава доказателства. Фотографът замисля най-смелата експедиция в живота си: The Extreme Ice Survey. Той използва революционни таймлапс (time-lapse) камери, за да заснеме многогодишен запис на променящите се ледници в света.

Това е трудно и опасно заснемане, благодарение на което обаче се документира историята на ледените пейзажи, които никога повече няма да бъдат същите. Екипът заснема най-голямото откъсване на ледник, улавяно някога от камера.

“Racing Extinction”

“Надпревара с унищожението”

Скоростта на изчезване на видове се ускорява и една от причините, които ООН посочва, са климатичните промени. В този филм на Discovery Channel, режисиран от Люи Сайхойос, са използвани лабораторни експерименти и се анализират фотографски изображения, за да се изследват ефектите от окисляването на океана и повишаващите се температури върху морските екосистеми. Инфрачервени камери с висока разделителна способност улавят и записват емисиите на CO2 от транспорта и индустрията. Екипът, създал филма, също така използва камери под прикритие, за да изследва другата заплаха за изчезването на видовете по целия свят: незаконната търговия с диви животни. Прониквайки в най-опасните черни пазари в света, екипът разкрива тъмния свят на трафика на диви животни, доходоносно дейност, движена от престъпни групировки. 

“Before the Flood”

“Преди потопа”

“Before the Flood”, официален трейлър, National Geographic

Във филма на National Geographic, режисиран от Фишър Стивънс, Леонардо ди Каприо обикаля пет континента като пратеник на мира на ООН, за да стане свидетел на изменението на климата през собствените си очи. Той се присъединява към научни експедиции, за да разкрие реалността на климатичните промени – от топящите се ледени покривки в Кангерлусуак в Гренландия и остров Бафин в канадска Арктика до наводнение във Флорида и изсичане на тропическите гори на остров Суматра, където обезлесяването води до унищожаване на местообитанията на дивата природа и увеличени въглеродни емисии. Ди Каприо се среща с политически лидери, интервюира арктически изследователи и водачи, климатолози, астронавти, икономисти, морски еколози, включително и влиятелни личности, като тогавашния президент на САЩ Барак Обама, папа Франциск и Илън Мъск. Във филма известният актьор открива и кампания за дезинформация, която цели да доведе до объркване на обществеността по темата за климатичните промени. „Този ​​документален филм показва колко взаимосвързана е съдбата на цялото човечество, но също така показва и силата, която притежаваме като индивиди, за да изградим по-добро бъдеще за нашата планета“, заявява Леонардо Ди Каприо.

Документални филми, посветени на социалната справедливост

Последиците от климатичните промени се отразяват на човечеството в множество аспекти. За определени географски региони и за по-уязвими групи обаче последиците от климатичните промени вече поставят въпроса за оцеляването им, тъй като вече засягат пряко здравето им, семействата, домовете и поминъка им. За тях несигурността не е бъдещето, а настоящето.

“Благодарим за дъжда” 

“Thank You for the Rain”

Кисилу Муся, фермер от Кения, започва да заснема преживяванията в своя дом и село със съпругата си и показва как екстремните метеорологични явления са изострени от климатичните промени. Когато жестока буря събира него и норвежката режисьорка и активистка Джулия Дар, с която създават “Благодарим за дъжда”, виждаме как Кисилу се превръща в лидер за общността си и в активист на световната сцена. Филмът се фокусира върху теми като климатичната справедливост, климатичните бежанци и равенството между половете от гледна точка, която невинаги се вижда в основните документални филми за климата. 

“Климатични бежанци”

“Climate Refugees”

“Climate Refugees”, официален трейлър

Около 40% от световното население живее в рамките на 100 км от брега. Режисиран и продуциран от Майкъл Наш през 2010 г., “Климатични бежанци” е документален филм за човешкото лице на изменението на климата: показва как хора и дори цели градове се преместват поради покачването на морското равнище. Филмът показва също как нарастващите глобални температури влияят не само върху хората, но и върху доставките на храна за населението. 

Наш пътува из 48 държави в продължение на 18 месеца и разговаря с хора в тези общности, с хуманитарни работници и активисти, с учени и политици. 

“Това променя всичко” 

“This Changes Everything”

“This Changes Everything”, официален трейлър, FilmBuff

Режисиран от Ави Луис и вдъхновен от книгата на Наоми Клайн, този документален филм представя седем портрета на решителни личности, които се противопоставят на замърсяването на околната среда и климатичните промени – това са истории, които ни водят от басейна на река Паудър в Монтана, до катранените пясъци на Алберта, от крайбрежието на Южна Индия до Пекин и отвъд. Заснет в 9 държави и 5 континента в продължение на 4 години, и разказан от самата Клайн, филмът се съсредоточава върху фигурите на онези хора, които искат промяна от властта. “This Changes Everything” илюстрира ефектите от бездействието на правителствата върху климатичните промени, като разглежда фалшивите ползи, обещани на местните общности около централите за изкопаеми горива, и растежа само на онези, които експлоатират природните ресурси на върха на икономическата система. За разлика от много други заглавия, посветени на климатичната криза, това не е филм, който се опитва да изплаши публиката: “This Changes Everything” има за цел да овласти хората и да им покаже, че не всички възможности за действие са изчерпани. Наоми Клайн предлага известна надежда, като прави предположение, че можем да се възползваме от настоящата климатична криза, за да се справим с провалената икономическа система и да създадем нещо в пъти по-добро.

Филми с поглед към бъдещето

Съществуват редица игрални филми, които представят бъдещето на Земята и на хората, ако не се предприемат навременни действия за справяне с климатичните промени (повече по темата прочети тук –  статията на Милена Статева). Документалните филми за климатичните промени обаче работят с конкретни факти, които също често са плашещи и обезсърчителни. Но може би има и други сценарии за бъдещето, а един от тях е пренесен на екрана чрез филма “2040”.

2040

2040, официален трейлър

Филмът “2040” показва как би изглеждал светът след 2 десетилетия, ако приложим съществуващите решения за справяне с климатичните промени. През 2019 г. австралийският режисьор Деймън Гамо решава, че иска да разбере отговора на този въпрос, като създава визуално писмо до 4-годишната си дъщеря. Гамо обикаля различни места по света, разговаря с хора, които разработват начини за намаляване на емисиите на парникови газове – като възобновяема енергия, регенеративно земеделие, морска пермакултура, електрически и споделен транспорт и др. Така чрез способите на филмовото изкуство, той представя оптимистични хипотетични пейзажи за това как би изглеждал нашият свят. Той нарича тази дейност „упражнение по мечтаене, базирано на факти“.

Страница на статията : 0102
Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !