Дрожди ще заместят хората на "Артемис I", поглъщайки радиация през цялата лунна мисия

Ваня Милева Последна промяна на 05 септември 2022 в 00:01 9743 0

Пълна Луна се извисява над системата за изстрелване в космоса на НАСА и капсулата "Орион" с дрожди, предназначени за едно грандиозно пътуване. Кредит: NASA / Ben Smegelsky

Когато "Артемис 1" най-накрая полети, дванадесет торби с дрожди ще потеглят заедно с нея. Милиони от тези клетки на Saccharomyces cerevisiae ще преживеят дълбокия космос, докато растат и се размножават.

Дрождите са заместител на истинските хора. Идеята е да се види каква заплаха представлява радиационната среда в дълбокия космос за живите клетки. Данните от експеримента ще покажат как генното инженерство може да помогне за намаляване на щетите за астронавтите.

Проектът се нарича "Геномика на радиацията в дълбокия космос". Той е дело на екип от групата за космически технологии BioServe към Университета на Колорадо. Неговата техническа цел е да идентифицира метаболитните и геномните пътища, засегнати от микрогравитацията и космическата радиация. Това е изключително важен експеримент, тъй като все още има много неизвестни за последиците от продължителния престой в дълбокия космос. Данните от мисията ще помогнат на участниците да намерят начини да помогнат на астронавтите да избегнат последиците от дългосрочното излагане на радиация.

Екипът за разработване на PLASM BioServe с напълнения с дрожди контейнер PLASM, която вече е на борда на "Орион" и мисията "Артемис 1". Кредит: BioServe.

Това е особено важно, тъй като НАСА и други агенции работят за изпращане на астронавти на Луната или дори на Марс. А последните данни за хората в дълбокия космос са на половин век.

"Нищо подобно не се е случвало от 50 години", казва Тобиас Нидервизер (Tobias Niederwieser), научен сътрудник в BioServe и инженер в екипа. "Последният път, когато хората са изпратили нещо биологично по време на обратното пътуване до Луната, е по времето на Аполо 17 през 1972 г."

Защо дрожди?

Макар че нормалните клетки на дрождите не са абсолютно същите като клетките в човешкото тяло, малките космически изследователи, които BioServe иска да изпрати, не са обикновените бирени и хлебни дрожди.

Контейнерът на "Артемис" съдържа 12 000 мутантни щама дрожди за експеримента. Оказва се, че те наистина споделят около 70 процента от гените си с хората, което ги прави полезни за изследване в космоса. При някои от организмите липсват определени гени, а други носят допълнителни копия на определени генетични кодове.

Експериментът с дрожди ще пътува в космоса в специален контейнер, наречен PLASM (Peristaltic Laboratory for Automated Science with Multigenerations - Перисталтична лаборатория за автоматизирана наука с множество поколения). Той ще функционира, след като капсулата "Орион" се окаже далеч отвъд защитните пояси на Ван Алън, които обграждат Земята.

Контейнерът PLASM първо ще захрани дрождите с хранителни вещества. С течение на времето клетките на дрождите ще растат и ще се размножават в микрогравитационна среда с по-високи нива на радиация, отколкото на Земята или в ниска околоземна орбита. Начинът, по който се справят с това, ще даде на изследователския екип добра представа за това как средата влияе на клетките.

Оцеляване на най-приспособените

Големият въпрос ще бъде: кои от тези мутанти ще оцелеят по време на пътуването и кои не? Тези специално подготвени култури трябва да разкрият как определени гени реагират на суровата среда. Учените ще разгледат също така какви механизми имат те за самовъзстановяване, ако бъдат повредени. Цялата тази информация би трябвало да бъде полезна за учените на Земята, за да открият начини да помогнат на астронавтите да избегнат подобни опасности. Тя ще бъде важна за всички мисии в дълбокия космос занапред.

"Това, което може би ще успеем да направим, е да дадем на бъдещите космически изследователи медикаменти, които повишават ефективността на тези механизми за възстановяване на ДНК", казва изследователят Луис Зеа (Luis Zea), който ръководи изследователския екип на BioServe. "Това е нещо като антиоксидант, който ще помогне за смекчаване на последиците от радиацията."

Опасното пътешествие на дрождите

Пътуването, което ще предприемат дрождитеПланираната траектория на мисията и основните етапи за " Артемис" и капсулата "Орион", носеща полезен товар, който включва експеримента с дрожди BioServe. Кредит: NASA.

Клетките на дрождите DSRG ще прекарат около месец и половина в своето грандиозно пътешествие от Земята до Луната и обратно. Те ще седят тихо под една от седалките в капсулата "Орион" и ще вършат своята работа, докато протича останалата част от мисията. 

Източник: Yeast Will Fill in for Humans on Artemis I, Soaking up a Lunar Mission’s Worth of Radiation, universetoday

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !