Дупка в МКС, направена отвътре, застраши мисията (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 септември 2018 в 14:39 10513 0

Дупката в МКС.

Миналата седмица астронавтите на борда на Международната космическа станция (МКС) се събудиха от тревожно послание от Центъра за управление на полетите.

Някъде на борда на МКС има скрито изтичане на налягането, което позволява бавно въздухът да излиза от станция в космоса, разказва ScienceAlert.

Шестимата астронавти на борда не бяха изправени пред някаква непосредствена опасност, въпреки че откриването на теча стана основна грижа. Американският екипаж напусна руския отсек и запечата всички отделения едно по едно.

Двумилиметровата дупка най-после бе открита в самия руски сегмент. И макар че дупката може да не изглежда много голяма, ако не се направи нищо, целият въздух на МКС може да изтече само за 18 дни.

Дупката бе незабавно запечатана със специалнa лента, за да даде на астронавтите известно време за постоянно решение.

Междувременно бе създадена специална комисия от Руската държавна космическа корпорация Роскосмос, за да разследва причината за повредата. Това, което откриха обаче бе неочаквано.

Отначало изглеждаше, че малката дупка е станала от удар от микрометероит - един от многото "куршуми" от отломки, които се носят в космоса.

Теорията бе подкрепена и от бившия астронавт Скот Кели, който обяснява, че такива неща се случват постоянно.

"Ние сме се изплъзвали от много "куршуми" през последните 20 години", пише астронавтът.

Но с напредване на разследването дупката все повече и повече се потвърждаваше, че не идва отвън, а отвътре.

"Обмисляме всички теории", заяви за руската информационна агенция ТАСС  Дмитрий Рогозин, ръководител на Роскосмос.

"Една от причините хипотезата за удар на метеорит да бъде отхвърлена е, че на корпуса на космическия кораб очевидно е въздействано отвътре".

Тогава нещата започнаха да стават странни. Снимка, публикувана от НАСА и след това мистериозно изтрита, разкриваше ясно, чв това изглежда като нарочно пробита дупка.

"Това е направено от човешка ръка - има следи от свредел, плъзгащ се по повърхността", потвърди Рогозин.

Рогозин увери медиите и обществеността, че руската космическа агенция прави всичко, за да открие виновника.

"Това е въпрос на чест за ракетното конструкторско бюро „Енергия“ и Космическата корпорация да открие отговорния за това, да разбере дали това е случаен дефект или умишлена повреда и къде е направено - на Земята или в космоса", заяви Рогозин.

Точно сега водещата теория идва от неназован източник в „Енергия“, който заяви пред руската информационна агенция РИА Новости, че "дупката е направена на земята" и че "лицето, отговорно за деянието е идентифицирано".

Друг анонимен източник потвърди, че дупката е пробита случайно от работник в „Енергия“, който се е опитал да залепи пукнатината и да прикрие грешката си с декоративна тъкан, вместо да я докладва.

В продължение на два месеца това рисковано действие остава неразкрито - дори успя да премине тестовете за налягане на космическия кораб, преди да бъде пуснат в космоса, за да се срещне с МКС. Но след това през дупката започна да изтича въздух.

"Остава да се види дали това е брак или "умишлени действия".. "Бих искал да знам името и фамиолията му и ние ще ги разберем", обещава Рогозин за РИА Новости .

Ремонтът на дупката не е нито прост, нито ясен, а проблемът дори можеше да се превърне в пукнатина във взаимоотношенията между Москва и Хюстън.

Руската космическа агенция предлага незабавно и трайно да се запечата пробива със специално лепило като добави изолация и медицинска марля отгоре.

Но астронавтът на НАСА Андрю Фейзтел, който понастоящем отговаря за 56-та мисия на МКС, не е доволен от плана и се съмнява в качествата на предложеното лепило в ряазговор с Центъра за контрол на полетите Хюстън.

"Андрю, точно сега не сме напълно сигурни в свойствата на уплътнител, за които говори Москва", за управление на полета  отговаря Хюстън.

Недоволен от отговора, Фейзтел изисква отсрочка 24 часа, за да може процедурата да бъде тествана на Земята.

Но Москва настоява за своя план. След около час или половина решението е взето да се продължи с предложеното от Русия решение. На следващия ден бе добавен втори пластир и налягането в МКС изглежда се нормализира.

Няма друго изявление от Роскосмос относно последните твърдения, че за случая е отговорен работник от "Енергия".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !