Две жени износиха едно дете за първи път

НаукаOFFNews Последна промяна на 31 октомври 2018 в 11:34 8376 1

Кредит Bliss Coulter

Блис Култър и Ашли Култър с тяното бебе.

Вероятно за пръв път две майки износват едно и също дете за част от развитието на плода, съобщава The New York Post.

Двойката американки - Ашли Култър (Ashleigh Coulter) и Блис Култър (Bliss Coulter) - за първи път в историята на медицината износиха развиващия се ембрион (и в крайна сметка за едната жена, плода) благодарение на сравнително нова техника за оплождане и се роди здраво бебе преди пет месеца.

Техниката включва устройство, наречено INVOcell, е нещо между ин витро оплождане (IVF) и вътрематочна инсеминация (IUI). При IVF учените оплождат яйцеклетката със сперматозоиди в лаборатория и след това прехвърлят получените ембриони в матката на жената. При IUI сперматозоидите се вкарват директно в матката, като целта е да се улесни спермата да достигне и оплоди едно яйце, обяснява Live Science.

INVOcell е основно форма на IVF, но вместо яйцеклетката да се опложда в лаборатория, яйцеклетката и спермата се поставят в малък флакон, вмъкнат във влагалището на жената, заедно с диафрагма, за да се гарантира, че ще остане на мястото си, според изследване от 2012 г., което описва процедурата. Там с помощта на топлината на тялото, спермата може да оплоди яйцето. (По същество влагалището на жената замества инкубатора в лаборатормото ин витро) След пет дни лекарят премахва устройството, за да види дали е образуван ембрион и след това може или да имплантира ембриона в матката на жената, или да го замрази за по-късно.

Sher Fertility Dallas Clinic

Всъщност случаят на двойката от Тексас не е първият път, когато се използва техниката INVOcell, но това е първият път, когато се използва с две жени, които споделят един ембрион. Обикновено техниката се използва само за една жена. В този случай обаче лекарят на двойката се възползва от уникалния дизайн на INVOcell, който позволява на двете майки да се включат в процеса на бременността.

Накратко - след като ембрионът е бил инкубиран в устройството във влагалището на една жена, докторът е отстранил ембриона и го е имплантирал в матката на другата жена, която го е носела до термина и е родила здраво бебе.

Разбира се, техниката е малко по-сложна, отколкото просто отстраняване на ембриона от едната жена и имплантирането му в другата. За да работи това, майката, която получава петдневния ембрион - с други думи, жената, която износва детето до термина - би трябвало да има подходяща маточна облицовка и хормонални нива за петдневен ембрион, обяснява за Live Science д-р Джон Куварас (John Couvaras), медицински директор на IVF Phoenix, който прилага INVOcell в практиката си. 

Ако целият процес е успешен, това позволява на единия родител да държи ембриона, докато се формира, а другият - да износи детето до раждането.

Тази техника на оплождане може да има и други предимства. Някои лекари и клиники смятат, че процесът на естествено оплождане има по-голям шанс да генерира жизнени ембриони, отколкото ин витро, въпреки че не всички данни подкрепят тази теория. Това означава, че трябва да бъдат прехвърлени по-малко ембриони, което позволява по-прецизен контрол върху това колко деца ще има някой. По време на ин витро лекарите често прехвърлят няколко ембриона в матката, за да увеличат шансовете за успешно имплантиране и развитие на ембрионите, което често води до близнаци или тризнаци). Освен това INVOcell струва по-малко от ин витрото, което е прекалено скъпо поради разходите за инкубация и медикаменти.

Въпреки че може да е най-добре за някои двойки да опитат първо вътрематочната инсеминация се опита първо, INVOcell действа като "ускорител", който гарантира, че ин витрото ще има по-голям успех, заяви Куварас. Всъщност, предвид тези предимства, Куварас отбеляза, че не разбира защо методът не е по-популярен.

Възможно е някой да си мисли, че процесът изглежда по-старомоден, а не толкова високотехнологичен, колкото прецизното лабораторно свързване на спермата и яйцеклетката.

"Но първо трябва да опитаме с по-евтини методи, а ако не успеем, след това преминете към [ин витро]", заяви Куварас.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

11.11 2018 в 14:02

Ако много баби водят до хилаво дете, какво ли става с две майки?