Джеф Безос обяви плана си да изпрати кораб на Луната до 2024 година (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 май 2019 в 11:17 4529 0

Така може да изглежда апаратът, който ще отведе хората обратно на Луната. Кредит: Blue Origin

Blue Origin отива на Луната. На 9 май главният изпълнителен директор на компанията Джеф Безос представи макет на нов лунен апарат, наречен Blue Moon, предназначен да доведе отново хората на лунната повърхност до 2024 година.

Безос заяви, че компанията му работи за Blue Moon през последните три години,  преди вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс да обяви, че НАСА трябва да изпрати хора на Луната през 2024 година.

"Време е да се върнем на Луната и този път да останем", заяви Безос в края на събитието. Новата лунна капсула представлява необходимата първа стъпка.

Това се вписва добре в плановете на НАСА, коментира космическият консултант Лора Форчик (Laura Forczyk). "Те се опитват да възпроизведат очевидната връзка между това, което са направили в Blue Origin и нуждите на НАСА", коментира тя. "Не го виждам като конкуренция с НАСА, аз го виждам като предложение за партньорство с НАСА."

Blue Moon е проектирана да се пусне на лунната повърхност от ракетата New Glenn на компанията Blue Origin. Ракетата в момента е в процес на разработка и се планира да може да изпрати до 6.5 тона на повърхността на Луната.

В речта си Безос спомена идеята за извличане на вода от седиментите лунен лед, както и за потенциалното събиране на слънчева енергия на Луната.

"Мисля, че това, което той успя да направи, е да покаже, че апаратът има множество възможности, че е нещо като швейцарско ножче. Той ще може да носи роувъри, двигатели за излитате от  лунната повърхност, а може би дори и минно оборудване", отбелязва Ерик Столмър (Eric Stallmer), президент на Федерацията за търговски космически полети..

Апаратът е изграден, за да работи с водород, който на теория може да бъде извлечен от водните залежи на повърхността на Луната. Той ще използва и нов ракетен двигател, показан на същото събитие, за който Безос обясни, че ще бъде тестван за първи път това лято.

Безос представи и визия за преместване на производства и трилиони хора в космически станции, а не на Марс. 

Източник: New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !