Един аспирин на ден предпазва от рак на червата

Ваня Милева Последна промяна на 24 януари 2023 в 10:04 3069 0

Кредит Rawpixel (CC0 1.0)

В продължение на две десетилетия близо хиляда пациенти от цял свят са участвали в проучване, което е изисквало от тях да приемат по два аспирина всеки ден, хранителна добавка или плацебо.

Всички те са имали синдрома на Линч - наследствено заболяване, което повишава риска от рак на дебелото черво или рак на ендометриума.

До 2011 г. резултатите разкриват, че от 861 участвали лица 34 от групата на плацебо са имали рак на дебелото черво. Но сред 427 души, които са приемали аспирин, са били диагностицирани само 19. 

Изводите са ясни. Аспиринът е намалил почти наполовина броя на хората, диагностицирани с рак в групата.

Да се запознаем със стъпките, довели до тези монументални открития, както и вдъхновяващата работа на професор сър Джон Бърн (John Burn), професор по клинична генетика, който проправя пътя към превенцията на рака.

Един от всеки двама души

Един на всеки двама души ще бъде диагностициран с рак през живота си.

И въпреки че са постигнати големи успехи в лечението му, все още има какво да се желае.

Но какво би станало, ако това заболяване можеше да бъде смекчено от нещо, което често се намира в аптечката ни? Ами ако дори тези, които са изложени на висок риск от заболяване от рак, могат значително да подобрят шансовете си, приемайки две малки таблетки всеки ден? 

В основата на това изследване е професор сър Джон Бърн.

Той е председател на Newcastle-upon-Tyne Hospitals NHS Foundation Trust, професор по клинична генетика в Университета на Нюкасъл и един от тримата главни изследователи в центъра на Програмата за превенция на рака, известна още като CaPP (Cancer Prevention Programme).

Професор Бърн стартира програмата през 1993 г., след като дава своя принос в откритието на гена APC. Носителите на тези гени, записани с грешки, развиват стотици полипи, малки бучки в лигавицата на червата, през тийнейджърските си години. Това може да доведе до развитие на рак в ранна възраст. За да се предотврати това, при навършване на пълнолетие се предлага операция за отстраняване на дебелото черво.

Професор сър Джон Бърн, заедно с колегите си, започва да мисли за различни начини за лечение на носителите на гени, за да се предотврати развитието на тези полипи или поне да се забави процесът.

И именно тези изследвания определят аспирина като средство за лечение на синдрома на Линч. На много пациенти, при които е установен основният генен дефект, причиняващ синдрома на Линч, сега се предписва аспирин, който изглежда забавя растежа на раковите клетки, тъй като се смята, че аспиринът изключва протеин, който е свръхактивен в раковите клетки на червата.

Как CaPP идентифицира аспирина като средство за предпазване от рак? 

Смята се, че един на всеки 300 души във Великобритания страда от синдрома на Линч, а около един на всеки тридесет случая на рак на червата е свързан с това генетично състояние. 

Проф. сър Джон Бърн и екипът поискаха от всеки от 861 участници да приема по два аспирина дневно или плацебо в продължение на поне две години. 

"Приемането на аспирин има потенциала да спаси хиляди животи по света и е ясно доказателство за стойността на дългосрочните проучвания, показващи прости стъпки, които могат да бъдат предприети, за да се подобри животът на хората."

Въпреки че при първия анализ през 2007 г. не е имало промяна в заболеваемостта от рак на дебелото черво между двете групи, вторият анализ три години по-късно очертава съвсем различна картина и с течение на времето защитният ефект на аспирина става ясен. 

До 2010 г. сред тези, които са приемали плацебо, са регистрирани 34 нови случая на рак, докато сред тези, които са приемали аспирин, те са били 19 - намаление на случаите на рак с 44 %. 

При по-нататъшния анализ на пациентите, които са приемали аспирин в продължение на поне две години, се наблюдава още по-силен ефект, който разкрива 63% намаление на случаите на рак на червата.

Последващите изследвания, публикувани през 2020 г., показват, че когато са включени всички хора в проучването, дори тези, които са приемали аспирин за по-кратко време, са намалили риска от рак. Това е признато от Американското дружество по клинична онкология за най-важния напредък в превенцията на рака през годината.

Какви са страничните ефекти?

Вече е добре известно, че аспиринът намалява риска от сърдечен удар при високорискови пациенти. 

Други проучвания показват, че болкоуспокояващото средство може да намали риска от рак. Но това е първото рандомизирано контролно проучване, специално за аспирин и рак, което го доказва.

Въпреки това дългосрочната употреба на аспирин има странични ефекти, като стомашни язви и инсулти. Но в името на намаления риск от рак и подобрената продължителност на живота, стъпка, която проф. сър Джон Бърн смята, че пациентите със синдрома на Линч може да са готови да предприемат.

"Ако можем да предотвратим 10 000 ракови заболявания в замяна на 1000 язви, според повечето хора това е добра сделка."

Как изглежда бъдещето на превенцията на рака?

Ролята на аспирина за предотвратяване на рака е потвърдена. Сега следващата стъпка на екипа на CaPP е да прецизира дозировката.

А именно: можем ли да определим доза, която да запази противораковата сила на аспирина, без пациентът да е изложен на риск от инсулт или стомашни язви? 

"Аспиринът има значителен превантивен ефект върху рака, но той се проявява едва след поне четири години. С помощта на тези всеотдайни доброволци научихме нещо ценно за всички нас."

Но последиците от това изследване са много по-далечни и могат да имат значение за всеки един от нас. Понастоящем екипът на CaPP работи за установяване на това дали аспиринът трябва да се използва сред населението като цяло, за да се предотврати ракът и в резултат на това да се намали броят на хората, засегнати от това заболяване.

Източник: An aspirin a day keeps the bowel doctor away, Newcastle University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !