Един от последните четири бели носорози в света почина в зоопарк

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 ноември 2015 в 09:13 7949 2

Кредит www.sandiegouniontribune.com

На света останаха вече само три северни бели носорози, след като в зоопарка на Сан Диего почина на 41 години носорогът Нола, съобщава CNN.

Носорогът Нола живее в зоопарка на Сан Диего от 1989. През последната седмица Нола е загубила активност и апетит. Възрастното животно страда от бактериална инфекция и свързани с възрастта здравословни проблеми. През последните 24 часа състоянието на Нола се е влошило значително и екипът, койтоп се грижи за нея, се е решил да предприеме евтаназия.

Четиридесет и една години е горната граница на продължителността на живота на белите носорози. 

"Нола е много важно животно не само за зоопарка в Сан Диего, но и за целия свят. В продължение на години, милиони хора научиха благодарение на нея за проблемите на носорозите в дивата природа, посещавайки нашия Zoo Safari Park и четейки съобщенията в медиите и социалните мрежи" - пише в блога на зоопарка.

Зоопаркът написа по повод смъртта на Нола в неделя: "Ние сме съсипани от загубата на Нола."

Нола създава картина в зоопарка в Сан Диего. Снимка: Zoo Safari Park.

Нола бе един от само четирите северни бели носорози в света. Останалите три, един самец и две самки, са в резервата "Ол Педжета" (Ol Pejeta Conservancy) в Кения, където са докарани от чешкия зоопарк Двур Кралове през 2009 г. за да участват в програмата за запазване на тези животни. Но програмата не показва особено добри резултати - пристигналият в Кения заедно с тези трите животни самец Суни умира в края на 2014 года по неизвестни причини.

Северният бял носорог е подвид на белия носорог. Северният подвид се смята, че е изчезнал в диво състояние, според Световния фонд за дивата природа, а "почти застрашеният" Южен бял носорог е само в резервати.

Северният бял носорог обитава Централна Африка, мястото, където се срещат границите на Уганда, Южен Судан, Централноафриканската република и ДР Конго. През 70-80-те години на XX век популацията е намаляла от около 500 до 15 екземпляра в резултат на лов и намаляване на площите, подходящи за този подвид. Към 2003 г. е била възстановена на 32 екземпляра, но в крайна сметка бракониерите окончателно са унищожили този подвид в дивата природа.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.11 2015 в 22:16

Предполагам, че си ловец иначе нямаше да говориш подобни тъпотии... Бременността на един носорог продължава 14-18 месеца, носорозите достигат полова зрялост към 6-8 годишна възраст. Докато това се случва, трябва да удържат на сушите, бракониерите, "легалните ловци/убийци", болести и естествени врагове - да не говорим за нарастващото бедно/гладно население на тези страни като Уганда 38 млн., Судан 32 млн., ДР Конго 68 млн. души. Това са хора, които живеят с по 1$ / ден... и казваш да разрешим лова - явно искаш не само внуците ти, ами още децата ти да са свидетели на убиването на последния лъв или слон...

23.11 2015 в 13:35

Така става като е нелегален ловът на места. Южните бели носорози щяха да изчезнат миналия век - били са останали под 50 от тях също, но ловът им беше легализиран, и сега са доста здрава популация. Същото с черните носорози - откакто се легализира ловенето им, популацията им се е покачила два пъти. Зебри, лъвове и слонове също - в държавите, където ловът им е легален, популациите им нарастват, и то доста бързо. Където не е - тия животни изчезват.